Pe tronsonul de autostradă Târgu Mureș - Câmpia Turzii, parte din Autostrada Transilvania (A3), nu se lucrează decât pe aproximativ 21 km, adica doar pe 45% din întreaga distanță, din cauza autorităților incapabile să rezolve problemele birocratice la timp, a anunțat ONG-ul Asociația Pro Infrastructura.
ONG-ul a publicat pe pagina de Facebook poze și o filmare a tronsonului respectiv, pentru a arăta stadiul lucrărilor, scrie News.ro.
”Vina este 100% a autorităților incapabile să rezolve problemele birocratice la timp pentru a emite acordul de mediu și apoi autorizația de construire pentru restul de 55% din acest tronson de autostradă! Cea mai gravă situație este pe lotul dintre Chețani și Câmpia Turzii (pe filmarea aeriană între minutele 10:53-16:09), constructor Straco, unde nici măcar un km de autostradă nu este autorizat!”, a publicat ONG-ul pe pagina de Facebook.
Pe acest segment, lucrările trenează de mai bine de un an de zile, de la emiterea ordinului de începere în luna mai 2016, pentru că nu este emisă autorizația de construire, potrivit ONG-ului. Asociația Pro Infrastructura avertizează că, în acest context, blocajele îi obligă pe șoferi să folosească Drumul Național 15 (DN15), un drum foarte aglomerat și considerat periculos din cauza numărului mare de accidente care au loc.
CITEȘTE ȘI Puiu Popoviciu, reținut la LondraTotodată, ONG-ul avertizează că un tronson de 13,7 din această autostradă va deveni ”muzeu” anul viitor, în condițiile în care nu va putea fi folosit din cauza lipsei conexiunii cu restul drumului.
”Da, cele două loturi care acum sunt în execuție (pe filmarea aeriană între minutele 00:38-04:50, loturi construite de Strabag, respectiv Geiger), vor fi gata în vara anului 2018, în lunile iulie-august, deci peste un an de zile. Dar nu vor putea fi folosite pentru că nodul Iernut, aflat pe lotul vecin (constructor Astaldi-Max Boegl), nu are în acest moment autorizație de construire. Birocrația (obținerea avizelor și autorizațiilor) și execuția efectivă a nodului se traduc în minim 18 luni de așteptare din acest moment. Concluzia? Minim 6 luni de autostradă-muzeu pentru 13,7 km! Un segment de autostradă pregătit să preia traficul peste un an, dar care va sta nefolosit minim 6 luni de zile!”, a publicat ONG-ul pe pagina de Facebook.
Asociația consideră că ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, împreună cu directorul general al Companie Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Ștefan Ioniță, și responsabilii din Ministerul Mediului ar trebui să ia măsuri pentru a debloca aceste proiecte.