Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia vor putea fi reținute de poliția rutieră într-un nou caz, conform unui proiect de lege care urmează a fi adoptat în perioada următoare. Polițiștii vor putea astfel sancționa personalizarea unui autovehicul cu anumite sisteme de iluminare pe timpul nopții.
Proiectul legislativ a primit sprijinul Guvernului, iar senatorii din comisia de specialitate i-au întocmit raport de adoptare pentru votul care va avea loc în Camera superioară a Legislativului.
Autorii proiectului au remarcat că mașinile de mare tonaj care tranzitează România sau efectuează transport intern și internațional prezintă o serie de modificări la nivelul sistemului de lumini.
”De multe ori sunt instalate sisteme suplimentare personalizate, nestandardizate, care luminează puternic și intermitent pe timpul nopții. Aceste lumini nu au nicio funcționalitate în afară de personalizarea respectivului autovehicul de mare tonaj și pot reprezenta un pericol în traficul rutier pe timp de noapte, când conducătorii auto aflați la volanul autoturismelor pot resimți senzații de orbire de moment și pot avea reacții instantanee ce pot conduce la derapajul mașinii de pe carosabil și pierderea controlului asupra acestuia”, afirmă inițiatorii.
Aceștia mai susțin că, în cazuri speciale, sistemele luminoase neautorizate pot declanșa crize de epilepsie fotosensibilă, o afecțiune tot mai frecventă, asociată cu boli metabolice, precum diabetul, sau cu traumatisme cranio-cerebrale mai vechi.
Prin urmare, proiectul interzice deținerea la vedere, montarea și folosirea sistemelor de lumini suplimentare personalizate, nestandardizate care luminează puternic și intermitent pe timpul nopții.
Conducerea unui autovehicul cu asemenea sisteme de iluminat personalizate care luminează puternic și intermitent va fi considerată contravenție și sancționată cu reținerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare ori dovezii înlocuitoare a acestuia.
CITEȘTE ȘI FOTO Topul brandurilor care au dominat piața auto în 2018. 86 milioane de autovehicule vândute în întreaga lume. Campioni: Toyota și pick-up-ul Ford F-150Această din urmă prevedere a fost cea dorită de autori, dar aceștia vor trebui să o reformuleze în forma finală a legii, pentru că în formularea actuală ar fi sancționată tocmai lipsa acestor sisteme, după cum a remarcat Guvernul, care susține însă proiectul de lege.
Executivul a transmis astfel parlamentarilor un punct de vedere în care susține modificarea legislativă, cu observațiile menționate, după votul din Senat inițiativa urmând a fi transmisă spre dezbatere Camerei Deputaților, care va avea votul final asupra acesteia.