Misiunea revoluționară Polaris Dawn a SpaceX, care urmează să marcheze prima ieșire privată în spațiu, a fost amânată pe termen nedeterminat din cauza vremii

Misiunea revoluționară Polaris Dawn a SpaceX, care urmează să marcheze prima ieșire privată în spațiu, a fost amânată pe termen nedeterminat din cauza vremii
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 aug 2024

Plecarea rachetei SpaceX, care trebuia să transporte miercuri un miliardar, un pilot și doi angajați ai companiei într-o misiune spațială revoluționară, Polaris Dawn, reprezentând prima ieșire privată în spațiu din istorie, a fost amânată pe termen nelimitat, a anunțat operatorul, care a invocat vremea nefavorabilă, relatează AFP.

„Din cauza unei prognoze meteo nefavorabile în zona de aterizare pe apă a (capsulei) Dragon, în largul coastei Floridei, renunțăm la intervalele de decolare de astăzi și mâine a (rachetei) Falcon 9 pentru Polaris Dawn”, a declarat SpaceX pe rețeaua X. „Echipele continuă să monitorizeze condițiile meteorologice pentru condiții favorabile de lansare și întoarcere”, a adăugat operatorul.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Guvernul român începe negocierile pentru cumpărarea portului strategic din Republica Moldova CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul român începe negocierile pentru cumpărarea portului strategic din Republica Moldova
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Lansarea misiunii Polaris Dawn fusese deja amânată cu 24 de ore după detectarea, luni, a unei „scurgeri de heliu” pe o legătură care alimentează racheta. Heliul, care nu este un gaz inflamabil, este adesea utilizat în sistemele de propulsie.

Decolarea rachetei Falcon 9, cu capsula Dragon care transportă echipajul, fusese reprogramată pentru miercuri la ora locală 03:38 de la Centrul Spațial Kennedy (10:38, ora României). „Toate sistemele sunt pregătite pentru lansarea de mâine”, a declarat marți SpaceX.

Comandantul misiunii de cinci zile este miliardarul american Jared Isaacman, care lucrează de mai mulți ani cu compania lui Elon Musk. Călătoria urmează să fie ocazia de a testa primele costume spațiale albe, cu aspect futurist, ale SpaceX.

CEA MAI MARE ALTITUDINE

Ieșirea în spațiu, care se anunță a fi spectaculoasă, va fi transmisă în direct în a treia zi a misiunii.

Nava spațială urmează să se aventureze la o altitudine de 1.400 km, cea mai mare distanță parcursă de un echipaj uman de la misiunile lunare Apollo.

De asemenea, este pentru prima dată când angajații SpaceX vor merge în spațiu: Sarah Gillis este responsabilă de pregătirea astronauților, iar Anna Menon a lucrat pentru NASA înainte de a se alătura SpaceX.

România importă masiv electricitate, după oprirea unui reactor nuclear CITEȘTE ȘI România importă masiv electricitate, după oprirea unui reactor nuclear

A patra persoană de la bord este pilotul Scott Poteet, un fost ofițer al US Air Force și un apropiat al lui Jared Isaacman.

Cei patru aventurieri au fost supuși unui antrenament intensiv timp de peste doi ani: aproximativ 2.000 de ore într-un simulator, sesiuni de centrifuge (rotație rapidă), scufundări, salturi cu parașuta și antrenamente de supraviețuire în Ecuador.

MILIARDARUL JARED ISAACMAN, UN PIONIER

Polaris își propune să fie următorul pas în explorarea spațială comercială.

Jared Isaacman, în vârstă de 41 de ani, patronul companiei financiare Shift4, a plecat deja în spațiu în 2021 la bordul unei alte misiuni orbitale SpaceX pe care a închiriat-o, Inspiration4, prima din istorie care nu a avut astronauți profesioniști.

El nu a dezvăluit suma pe care a investit-o în Polaris. Programul ambițios al SpaceX urmează să includă trei misiuni, inclusiv primul zbor cu echipaj uman al mega-rachetei Starship, care este dezvoltată pentru călătorii spre Lună și Marte.

Salarii majorate la Complexul Energetic Valea Jiului CITEȘTE ȘI Salarii majorate la Complexul Energetic Valea Jiului

„Ideea este de a dezvolta și testa noi tehnologii și manevre pentru a avansa viziunea îndrăzneață a SpaceX de a permite omenirii să călătorească spre stele”, a declarat Isaacman.

La o distanță de 1.400 km - de peste trei ori mai mare decât cea a Stației Spațiale Internaționale - mediul este complet diferit în ceea ce privește radiațiile și micrometeoriții, a explicat Isaacman.

Următoarea ieșire în spațiu, către o orbită inferioară, ar fi prima efectuată de civili, alții decât astronauții profesioniști.

viewscnt
Afla mai multe despre
polaris dawn
spacex