Marea Britanie construiește primul său port spațial comercial, în nordul Scoției

Marea Britanie construiește primul său port spațial comercial, în nordul Scoției
scris 16 iul 2018

Marea Britanie va construi primul său port spațial comercial, în nordul Scoției, pentru a profita de poziția geografică strategică pe care o are, în apropiere de orbitele polare, potrivit Agenției Spațiale Britanice, transmite Bloomberg.

Orbitele polare sunt orbitele sateliților care trec desupra sau în apropierea celor doi poli ai Pământului, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Majoritatea lansărilor comerciale care au loc în prezent sunt din Florida sau Guaia Franceză, unde au operațiuni NASA și Agenția Spațială Europeană, datorită apropierii de ecuator. Aceste baze oferă acces facil pentru sateliții destinați orbitei geostaționare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Parlamentul britanic a aprobat în acest an Legea Industriei Spațiale, pentru a profita de interesul comercial pentru spațiu. Susținătorii afirmă că efortul va crea locuri de muncă și va aduce miliarde de lire sterline în economia britanică. Guvernul a alocat și 50 de milioane de lire sterline (66,2 milioane de dolari) pentru a finanța industria spațială.

Blue Origin, compania spațială a lui Jeff Bezos, va cere 200.000-300.000 de dolari persoanelor care vor dori să călătorească în spațiu anul viitor CITEȘTE ȘI Blue Origin, compania spațială a lui Jeff Bezos, va cere 200.000-300.000 de dolari persoanelor care vor dori să călătorească în spațiu anul viitor

”Suntem dedicați susținerii pieței comerciale pentru accesul în spațiu și vom continua să colaborăm cu orice companie interesată să desfășoare activități aici”, a declarat Graham Turnock, directorul general al Agenției Spațiale a Marii Britanii, într-un comunicat.

În Statele Unite, interesul pentru spațiu a dus la apariția unor planuri pentru construcția de noi porturi spațiale, din Georgia până în Colorado, Alaska și Guam.

În Canada, o companie numită Maritime Launch Services pregătește primul port spațial comercial din țară, în Noua Scoție, prima lansare fiind planificată să aibă loc în 2021.

Intensificarea activităților de construcție a infrastructuriilor de lansare ridică semne de întrebare legate de viteza și amploarea activităților comerciale în spațiu. În următoarele decenii vor fi lansați probabil mii de sateliți comerciali de toate tipurile, având în vedere scăderea semnificativă a costurilor sateliților și a lansării acestora.

Nu este totuși clar cum vor ajunge în spațiu majoritatea operatorilor de sateliți și de unde îi vor lansa, pe lângă mărimea pieței și câte porturi spațiale comerciale vor fi necesare.

Până în prezent, autoritățile de reglementare americane au acordat autorizații pentru 10 porturi spațiale comerciale, inclusiv pentru Spaceport America, din New Mexico, de unde Virgin Galactic intenționează să își lanseze clienții în spațiu pentru călătorii de plăcere, cu ajutorul unui avion.

Miliardarii Jeff Bezos și Elon Musk intenționează și ei să înființeze facilități de lansare, în Texas, pentru activitățile lor în domeniul spațiului, care sunt în dezvoltare.

Potrivit anunțului de la Salonul de Aeronautică de la Farnborough, Lockheed Martin a primit 31 de milioane de dolari pentru două proiecte în Marea Britanie: înființarea unei baze de lansare verticală în Sutherland și dezvoltarea unui program la Reading, pentru lansarea a până la 6 sateliți de dimensiuni mici, cu o rachetă Lockheed.

Orbex, o companie din Londra care dezvoltă vehicule de lansare a sateliților mici, va primi 7 milioane de dolari pentru proiectarea unei noi rachete care să fie utilizată la baza Sutherland.

Reprezentanți ai Statelor Unite și Marii Britanii vor începe în curând discuții oficiale referitoare la un acord pentru stabilirea cadrului legal și tehnic pentru tehnologiile spațiale sensibile care vor fi utilizate în Marea Britanie, potrivit Agenției Spațiale a Marii Britanii. Un astfel de acord va facilita companiilor americane lansările de la portul spațial britanic.

Marea Britanie produce aproape jumătate din sateliții de dimensiuni mici și circa un sfert din sateliții de telecomunicații la nivel mondial. Cu ajutorul noului port spațial, Marea Britanie va deveni prima țară care va produce, lansa și opera sateliți, potrivit agenției spațiale.

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
spatiu cosmic