Judecătorii japonezi au respins apelul făcut de avocații lui Carlos Ghosn la decizia de prelungire a mandatului de arest preventiv, care expiră vineri 11 ianuarie. Este așteptată și o nouă prelungire a acestuia.
Setul de acțiuni gândit de avocații lui Carlos Ghosn nu a dat rezultate pentru moment, apelul făcut de aceștia la prelungirea mandatului de arest preventiv, concomitent cu audierea acuzatului de către judecători au rămas fără efecte. Judecătorii au respins cererea avocaților, astfel că Ghosn rămâne, cel puțin până vineri, 11 ianuarie, în arestul din Tokyo. Din acel moment, variantele sunt multiple, dar șansele ca fostul executiv al Nissan să plece liber din locul de detenție sunt foarte mici.
Cel mai probabil, procurorii vor emite actul de inculpare pentru fapta de care l-au acuzat ultima dată, transferul unor pierderi financiare în contul Nissan. Odată emis actul, procurorii pot cere prelungirea arestului. Judecătorii admit sau nu cererea procurorilor, dar evoluția din ultimele zile duce mai degrabă către varianta nefericită pentru Ghosn. În caz că judecătorii nu admit prelungirea mandatului, procurorii pot emite un nou mandat de arestare, pentru o nouă faptă, fără a da explicații sau detalii.
Cea mai puțin probabilă variantă este cea în care procurorii nu anunță încă inculparea lui Ghosn pe ultima faptă, situație în care codul de procedură penală îi obligă să-l elibereze pe arestat.
Cu o zi înainte de decizia judecătorilor, Carlos Ghosn a beneficiat de o audiere de către judecători, cu public, fostul președinte al Nissan având ocazia să-și expună argumentele și să se apere. A folosit prilejul pentru a susține că este nevinovat și a spune că el este cel care a adus Nissan din starea de faliment în cea de „pilon al economiei japoneze”.
Din păcate, se pare că nu i-a impresionat pe judecători, care anterior deciseseră în celălalt dosar al său să nu mai prelungească mandatul de arestare. De altfel, la finalul audierilor de marți, președintele completului a spus că există suspiciuni rezonabile privind comiterea faptei de care este acuzat și că o eliberare a sa ar presupune riscurile de a pleca din Japonia sau de a distruge probele.
Aceleași argumente au fost aduse și la judecarea apelului făcut de avocați, astfel că șansele lui Ghosn de a ieși din arest sunt, deocamdată, infime.
Presa japoneză scrie despre situația în care se află Carlos Ghosn destul de neutru, însă jurnaliștii amintesc că legislația penală din Japonia este considerată o „justiție a ostaticilor”, din cauza libertății procurorilor de a menține un arest preventiv pe perioade lungi, dar și a obiceiului judecătorilor de a refuza eliberarea pe cauțiune luni întregi.
În cealaltă acuzație adusă lui Ghosn, privitoare la declarațiile eronate privind veniturile sale din ultimii ani, situația este ceva mai clară. Procurorii au anunțat inculparea, iar tribunalul trebuie să anunțe data primului termen de judecată. În acest dosar, Ghosn a fost deja eliberat, dar a rămas în arest pentru celelalte fapte.