Înmatriculările de autobuze și microbuze au crescut în România cu 33,7%, în primul trimestru al anului, comparativ cu intervalul similar din 2015, în timp ce în cazul vehiculelor de marfă s-a înregistrat cea mai importantă majorare, de aproape 30%, reiese din datele Institutului Național de Statistică (INS), publicate vineri.
Conform statisticii, în perioada ianuarie - martie a acestui an, înmatriculările de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au înregistrat creșteri la toate categoriile, cea mai semnificativă creștere fiind la categoria autobuze și microbuze, cu 33,7%, față de primul trimestru din anul anterior.
De asemenea, în intervalul analizat, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor au crescut cu 29,3% la categoria autotractoare, cu 22% la categoria remorci și semiremorci, respectiv cu 17,6% la categoria autocamioane.
În comparație cu trimestrul IV din 2015, în primele trei luni din 2016, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scăzut cu 9,6%, iar înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor au crescut cu 6,7%.
Pe de altă parte, datele Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) relevă că, în primele trei luni din acest an, au fost înmatriculate la nivel național 247 de autobuze, dintre care 30 au însemnat înregistrări noi.
De asemenea, statistica DRPCIV arată că, în perioada ianuarie - martie 2016, au fost înmatriculate 10.854 de autoutilitare, dintre care 1.881 de unități noi, 4.954 de unități second-hand, dar pentru prima dată înmatriculate în România, iar 4.019 de unități rulate și reînmatriculate.
În ceea ce privește microbuzele, numărul unităților înmatriculate în România, în primul trimestru, a fost de 205 unități, și doar 71 de unități au fost noi, cele mai multe (115) fiind încadrate la categoria reînmatriculări second-hand.
Sursa: Agerpres