Numărul pasagerilor transportați de companiile aeriene din întreaga lume va reveni abia în 2023 la nivelul la care era în 2019, înaintea pandemiei de Covid-19 care a condus la o prăbușire a traficului aerian, a apreciat Asociația Internațională a Transportatorilor Aerieni (IATA), transmite AFP.
În acest an, numărul pasagerilor ar urma să fie cu 52% sub nivelul la care era înaintea crizei, urmând ca anul viitor să își revină la 88% din nivelul la care era înaintea pandemiei. Abia în 2023 transportul aerian de pasageri va ajunge la nivelul din 2019 (105%) pentru ca la finele deceniului să ajungă la 5,6 miliarde de pasageri, după o creștere medie anuală de 3,9% între 2025 și 2030, scrie Agerpres.
Cu toate acestea, evoluțiile înregistrate la nivel mondial vor fi diferite de la o regiune la alta. În frunte va fi regiunea Asia-Pacific, pentru care este preconizată o creștere anuală de 5,4%, urmată de Africa și Orientul Mijlociu, creștere de 5%, în timp ce Europa Occidentală va crește cu 2,3% pe an iar America de Nord cu 1,5%.
Pe termen lung (2019-2039), creșterea numărului de pasageri la nivel mondial ar urma să fie de 3,2% pe an, însă cererea, exprimată în venituri pe kilometri parcurși de pasageri (RPK), va fi mai mică. "Acest lucru se datorează evoluțiilor preconizate pentru piețe interne cum este cea din China, unde numărul de pasageri este ridicat iar distanțele mai scurte", explică IATA.
IATA reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial.