Franța aprobă taxiurile zburătoare

Franța aprobă taxiurile zburătoare
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 iul 2024

Consiliul de Stat, instanța administrativă supremă din Franța, a dat undă verde unui program de testare a taxiurilor zburătoare electrice în timpul Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Paris (26 iulie - 8 septembrie), autorizat de Guvernul francez, dar contestat de Primăria locală, informează AFP.

Decizia Consiliului de stat reprezintă o măsură de urgență, deci provizorie, în așteptarea unei audieri pe fond, care ar trebui să aibă loc la toamnă, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
ANUNȚ Pas important pentru un nou drum de mare viteză în România CITEȘTE ȘI ANUNȚ Pas important pentru un nou drum de mare viteză în România
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Ministerul francez al Transporturilor a autorizat la începutul lunii iulie crearea unui „heliport” – o platformă ce permite decolarea și aterizarea acestor taxiuri zburătoare – pe Sena, în estul capitalei franceze, și „deschiderea sa pentru circulația aeriană publică”.

Primăria din Paris a anunțat imediat că va face recurs în instanță. Proiectul a fost întâmpinat cu ostilitate de consilierii municipali din Paris, atât de cei aflați la putere, cât și de cei din opoziție, care l-au denunțat ca fiind „o aberație ecologică”.

Potrivit deciziei publicate în Monitorul Oficial al Franței pe 9 iulie, după mai multe luni de așteptare, exploatarea platformei plutitoare se va încheia „pe 31 decembrie 2024 cel mai târziu”, ținând cont de „caracterul experimental” al proiectului dezvoltat de grupul Aeroports de Paris (ADP).

Din această lună, șoferii sunt anunțați prin SMS de expirarea permisului auto CITEȘTE ȘI Din această lună, șoferii sunt anunțați prin SMS de expirarea permisului auto

În pronunțarea sa, care a putut fi consultată de AFP, judecătoarea de caz a respins seria de argumente avansate de opozanții proiectului. Ea a considerat, spre deosebire de acei opozanți, că nu era necesară consultarea Autorității de control pentru deranjamente aeroportuare (ACNUSA) pentru acest experiment, care are o durată limitată și care conține deja mai multe restricții (în privința orarului de funcționare al heliportului „între orele locale 08:00 și 17:00” și în privința numărului de zboruri estimate „de două mișcări pe oră și 900 de zboruri pe durata întregului experiment” până la sfârșitul anului).

Adversarii proiectului critică, de asemenea, faptul că studiul de mediu a vizat doar zona din vecinătatea imediată a heliportului și nu a evaluat impactul mai general al zborurilor, un argument respins, de asemenea, în instanță.

ADP s-a asociat la acest proiect cu o unitate administrativă (Regiunea Pariziană) și cu compania germană Volocopter, care fabrică aparatul de zbor „Velocity”, menit să întruchipeze ambițiile de ecologizare a industriei aeronautice.

Audi își restructurează proiectul de Formula 1 și aduce un fost șef de la Ferrari CITEȘTE ȘI Audi își restructurează proiectul de Formula 1 și aduce un fost șef de la Ferrari

Acest aparat de zbor cu două locuri, dintre care unul este destinat pilotului, este echipat cu baterii care alimentează 18 rotoare dispuse în cerc deasupra cabinei de pilotaj.

Obiectivul proiectului este de a profita de desfășurarea Jocurilor Olimpice de la Paris pentru a demonstra fezabilitatea unui nou model de transport în zonele urbane aglomerate, prin zboruri operate de aparate cu decolare și aterizare pe verticală (VTOL în limba engleză – n.red.) pe trei rute, dintre care una leagă heliportul din Issy-les-Moulineaux, la sud de Paris, cu barja de pe Sena.

viewscnt
Afla mai multe despre
franta
taxi zburator