Grupul aeronautic european Airbus se confruntă cu noi presiuni în majorarea producției de avioane pentru pasageri, din cauza deficitului de angajați și de componente, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.
Încă nu se știe dacă încetinirea va afecta ținta de livrări pentru 2024, după ce în ultimele luni livrările au fost sub așteptări, dar sursele susțin că în semestrul doi Airbus ar putea produce mai puține aeronave, arată Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Un purtător de cuvânt al Airbus a făcut referire la informațiile anunțate la publicarea rezultatelor trimestriale ale grupului, în care s-a reiterat obiectivul de a livra în acest an 800 de aeronave și nu a dorit să facă alte comentarii.
Cel mai mare producător mondial de avioane intenționa să-și majoreze în 2026 producția cu aproximativ 50%, la 75 avioane cu fuselaj îngust pe lună. Acum, Airbus speră că orice întârzieri în producție pot fi recuperate la timp pentru îndeplinirea țintelor pe termen mediu, adaugă sursele.
În 2023, Airbus a realizat cele mai bune performanțe comerciale din istoria sa, eclipsând rivalul american Boeing pentru al cincilea an consecutiv.
Comenzile brute primite de Airbus în 2023 au crescut cu 11%, până la 2.319 de aparate, iar după anulări și modificări de comenzi, o practică obișnuită în industrie, comenzile nete primite de Airbus s-au situat la 2.094 de aparate, depășind precedentul record de 1.503 comenzi nete stabilit în 2013.
CITEȘTE ȘI VIDEO Românii și spaniolii au adus peste 300 de muncitori pentru un nou drum expres în RomâniaConfruntate cu necesitatea de a-și reduce amprenta de mediu pentru a ajunge la neutralitatea emisiilor de carbon în 2050, precum și pentru a răspunde la prognozele care arată că traficul aerian mondial se va dubla, companiile aeriene s-au angajat într-un vast program de modernizare a flotelor. Pentru a-și asigura creșterea viitoare, companiile aeriene s-au grăbit să își rezerve cât mai devreme sloturile de livrări disponibile ale constructorilor de avioane, care au carnete de comenzi ce se întind până în următorul deceniu.
În 2023, Airbus a reușit să livreze clienților 735 de avioane, depășindu-și ușor obiectivul de 720 de avioane.
CITEȘTE ȘI A fost finalizat ultimul tronson, de 40 de kilometri, al axei rutiere Iași-SuceavaRecent a fost anunțat un acord istoric, cel mai mare din istoria bogatei monarhii din Golf. Grupul Saudia, care deține compania aeriană națională saudită cu același nume, a anunțat că va plasa o comandă fermă pentru 105 aeronave Airbus.
„Acest acord istoric vizează 105 avioane confirmate și marchează un moment important nu doar pentru industria aeronautică saudită, ci și pentru întreaga regiune MENA” (Orientul Mijlociu și Africa de Nord), a adăugat grupul într-un comunicat de presă.
CITEȘTE ȘI ANUNȚ Când va fi deschisă Centura de Est a Aradului. Va deveni primul municipiu reședință de județ care are un inel de centură completSaudia va achiziționa 54 de aeronave A321neo, în timp ce compania low-cost flyadeal va achiziționa 12 aeronave A320neo și 39 de aeronave A321neo, se mai arată în comunicat.
Această nouă comandă vine la mai bine de un an după cea anunțată de noua companie aeriană Riyadh Air pentru 72 de aeronave, arată G4Media.ro
CITEȘTE ȘI VIDEO Umbrărescu se pregătește să intre cu utilajele pe alte proiecte din Moldova, prin înscrierea la cât mai multe licitațiiAutoritățile saudite și-au anunțat intenția de a construi un nou aeroport în capitala Riad, capabil să primească 120 de milioane de pasageri pe an.