Noul proces verbal cu caracter de titlu executoriu, în urma căruia amenzile de circulație pot fi achitate la jumătate în termen de 48 de ore până la 15 zile lucrătoare, intră în vigoare de astăzi. Sistemul a fost aplicat până acum doar ca proiect pilot și doar în cazul amenzilor de circulație. Instituirea unui sistem electronic și a unui cont unic de plată a tuturor amenzilor la nivel național urmează abia a fi aprobată la nivel de hotărâre de Guvern.
Proiectul de lege care extinde la 15 zile lucrătoare termenul de achitare la jumătate a amenzilor a fost elaborat încă din 2015, pe vremea guvernării Ponta, dar a fost adoptat abia în vara anului trecut de majoritatea parlamentară, în condițiile în care tot aleșii puterii au inițiat recent un proiect prin care propun reducerea termenului de achitare în cazul tuturor amenzilor.
”Ordonanța Guvernului .nr.2/2001, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.180/2002, cu modificările și completările ulterioare, prevede că plata a jumătate din minimul amenzii se poate realiza în termen de 48 de ore de la data încheierii sau comunicării procesului-verbal, numai dacă această posibilitate este prevăzută în mod expres în actul normativ de stabilire a contravențiilor. Termenul de 48 de ore poate fi considerat nerezonabil pentru asigurarea conformării cetățeanului, pus în situația de a identifica rapid anumite sume de bani”, motiva Guvernul necesitatea prelungirii tremenului de achitare la jumătate a amenzilor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ca urmare, a fost instituită o regulă generală (nu doar pentru situațiile în care prin legi speciale se prevede această posibilitate) de plată a jumătate din minimul amenzii în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal. Exceptii de ia această regulă vor putea fi stabilite prin legi speciale numai dacă termenele de plată vor fi mai mari de 15 zile.
Noua lege mai prevede că procesul-verbal de contravenție constituie și înștiințare de plată, fără a mai fi necesară întocmirea unui document distinct, având în vedere că actul de constatare conține suficiente date pentru efectuarea plății.
Procedura a fost utilizată încă de anul trecut în ”sistem pilot” pentru amenzile contravenționale la regimul circulației pe drumurile publice aplicate conducătorilor de autovehicule.
În vederea aplicării noii proceduri, Ministrul Afacerilor Interne a emis, iar apoi publicat în Monitorul Oficial la 27 noiembrie noul model de proces-verbal de constatare a contravenției, utilizat în activitatea de control în domeniul circulației pe drumurile publice. În ordin era stabilit că noul model va fi aplicat în termen de 60 de zile de la publicare, având în vedere timpul necesar tipăririi și distirbuirii npului tipizat, astfel că termenul de intrare în vigoare este 26 ianuarie.
Noul model al procesului-verbal de consulare și sancționare a contravenției nu mai cuprinde mențiuni cu privire la comunicarea înșliințării de plată deoarece, potrivit modiicării Iegislative intervenite. Procesul-verbal de constatare a contravenției este titlul de creanță și înștiințare de plată.
De asemenea, modelul procesului verbal a fost completat conform unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție și prevede posibilitatea aplicării sancțiunii contravenționale complementare a suspendării dreptului de a conduce.
NOUL MODEL DE PROCES VERBAL PENTRU CONTRAVENȚIILE DE CIRCULAȚIE POATE FI CONSULTAT AICI
CITEȘTE ȘI Cum verificăm dacă mașina pe care o cumpărăm a fost furată. Studiile arată că a crescut alarmant numărul de mașini furate care intră în țarăLegea va putea fi aplicată și pentru alte amenzi contravenționale, de către organele din care fac parte agenții constatatori. pe măsura dezvoltării sistemului informatic, de la o dată stabilită ulterior prin hotărâre a Guvernului.
Guvernul trebuia să elaboreze până la 31 decembrie anul trecut normele de aplicare a legii, dar abia recent le-a pus în dezbatere și ar urma să le aprobe într-una din ședințele viitoare.
Achitarea în numerar va fi posibilă la orice unitate a Trezoreriei Statului, la casieriile unităților/ subdiviziunilor administativ-teritoriale sau la alte entități care se stabilesc prin normele de aplicare a legii indiferent de domiciliul persoanei fizice sau sediul persoanei juridice.
Plata amenzilor în condițiile noii legi va elimina obligativitatea pentru plătitor de a face dovada plății către agentul constatator sau organul din care acesta face parte.
Acest lucru este posibil prin constituirea unui cont unic deschis la Trezoreria statului, destinat încasării amenzilor contravenționale; instituirea obligației utilizării seriei de evidență unică a procesului-verbal de constatare a contraventiei și de aplicare a sancțiunii; instituirea titlului de creanță electronic cuprinzând datele din procesul-verbal, precum și prin instituirea sistemului informatic de gestionare a titlurilor de creanță electronice.
Opoziția a reclamat că, prin instituirea acestui cont unic, bugetel locale vor înregistra întârzieri la încasarea amenzilor. Proiectul de lege prevede că în termen de 48 de ore Trezoreria este obligată să vireze sumele ce revin autorităților locale, dar parlamentarii opoziției arată că nu există nicio măsură sancționatorie prevăzută pentru cazurile în care Trezoreria întârzie.
Reprezentanții puterii arată însă că sumele încasate din amenzile de circulație vor fi virate automat bugetelor locale, autoritățile locale fiind obligate să transfere în sistemul informatic național doar informațiile despre încasările efectuate la casieriiile proprii.