Aeroportul din Baia Mare este închis de la finele anului 2015, când au fost oprite toate zborurile ca urmare a începerii lucrărilor de extindere și modernizare a suprafețelor aeroportuare. Acum, după ce Guvernul tocmai a alocat peste 3 milioane euro pentru aceste lucrări, conducerea instituției susține că aeroportul va fi deschis la începutul lunii iunie, deși mai există o serie de proceduri de îndeplinit, iar Executivul trebuie să aprobe și transferul unui teren pentru ca aeroportul să poată fi certificat pentru zboruri.
Guvernul a alocat, săptămâna trecută, 15 milioane de lei (peste 3 milioane euro) pentru lucrările de modernizare la Aeroportul Internațional din Baia Mare, lucrări începute la finele anului 2015. Conform proiectului, pista de decolare-aterizare modernizată urma să aibă 2.150 metri lungime și 45 de metri lățime, căile de rulare, platforma de îmbarcare-debarcare, instalașia de balizaj și canalizarea pluvială urmând a fi la rândul lor modernizate.
Finanțarea era asigurată în proporție de 85% de către Uniunea Europeană, 13% de către Guvernul României și 2% de către Consiliul Județean Maramureș. Durata lucrărilor a fost estimată la 5 luni, dar acestea nu au fost finalizate nici până astăzi.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE O nouă companie aeriană low-cost vine în RomâniaConform unui document oficial al conducerii Aeroportului din Baia Mare, de la începutul acestei luni, la finalul primului trimestru din acest an, instituția mai avea de plată 13,6 milioane de lei către Asocierea Strabag AG și alte circa 16 milioane de lei către ARL Cluj, contractanții lucrărilor, adică o sumă de aproape 30 milioane de lei.
Potrivit sursei citate, în data de 5 aprilie, Autoritatea Aeronautică Civilă Română a efectuat un zbor pentru verificarea balizajului luminos al aeroportului. Pentru reluarea activității operaționale mai este necesară însă efectuarea unui zbor de calibrare a echipamentelor de pe aeroport.
CITEȘTE ȘI Circa 20% dintre călătorii afectați de zboruri anulate sau întârziate sunt abandonați pe aeroport sau nu primesc informații și hranăMai mult, este nevoie de auditul Autorității Aeronautice Civile Române pentru autorizarea zborurilor instrumentale.
În plus, Guvernul trebuie să adopte o hotărâre, la solicitarea Consiliului Județean Maramureș, privind transferul în proprietatea aerportului a unei suprafețe de teren, care include gardul aeroportului, banda de siguranță și drumul permietral, astfel încât și acestea să fie modernizate.
Conform conducerii aeroportului, proiectul de hotărâre de guvern se află pe circuitul de avizare interministerial, iar abia după adoptarea actului normativ va putea fi efectutat auditul pentru certificare de către Autoritatea Aeronautică Civilă Română.
CITEȘTE ȘI Decizie CJUE: „Greva spontană” a personalului unei companii aeriene nu anulează obligația de a despăgubi pasageriiÎntre timp, conducerea aeroportului are negocieri cu Tarom pentru reluarea zborurilor interne ale companiei, ”urmând ca în perioada următoare să se încheie contractul de operare”.
Pentru a putea încheia contracte cu companii low-cost și de transport de marfă, inclusiv pentru zboruri internaționale, aeroportul are nevoie însă de îndeplinirea mai multor proceduri, arată documentul.
Chiar și în aceste condiții, conducerea Aeroportului Internațional din Baia Mare estimează că ”cel târziu la începutul lunii iunie 2018, activitatea operațională va fi reluată”.