Toyota a anunțat rezultatele financiare pentru primul trimestru din anul fiscal, început la 1 aprilie, astfel că putem avea o privire de ansamblu pe prima jumătate a acestui an calaendaristic. Principalul element care reiese din datele companiei japoneze este declinul major al profitului.
Primul trimestru din noul an fiscal a adus pentru Toyota vești proaste, generate de criza de semiconductori, după ce anul fiscal anterior se dovedise unul de succes pentru compania japoneză. Veniturile raportate au crescut, așa cum era de așteptat, lucru care s-a întâmplat cu cele mai multe companii în perioada guvernată de criza de semiconductori. Cu un total al veniturilor de 8,4 triliarde yeni (58,3 miliarde euro), Toyota a înregistrat o creștere de 7 procente, față de trimestrul similar din anul anterior, care venea oricum cu o creștere foarte mare.
În același timp, profitul operațional a scăzut surprinzător, cu o valoare foarte mare, 42%, la 578 miliarde de yeni, respectiv, 4,2 milioane de euro, ceea ce înseamnă că japonezii nu au reușit să managerieze eficient cererea de vehicule și vânzarea mașinilor cu valoare adăugată mai mare. Una dintre cauzele vizibile în raportul financiar al companiei este creșterea costurilor cu aproximativ 1 triliard de yeni, în condițiile în care vânzările și producția au scăzut. Cauza principală a acestei creșteri a costurilor sunt prețurile majorate ale materiei prime și componentelor.
Profitul net raportat de Toyota a fost pe trimestrul aprilie – iunie 758 miliarde yeni (5,5 milioane euro), mai mic cu 18,2% față de anul anterior.
Producția Toyota în intervalul pentru care a fost publicat rezultatul financiar s-a ridicat la 1,9 milioane de vehicule, în scădere cu aproape 300.000 de unități, în timp ce vânzările au însumat 2,5 milioane de vehicule, în scădere cu aproximativ 200.000 de vehicule față de trimestrul similar din 2021.
Compania a publicat noi estimări ale rezultatelor pentru finalul acestui an fiscal, în care singura creștere anunțată va fi cea a veniturilor, cu aproape 10%, în timp ce profitul operațional și rezultatul net sunt așteptate să scadă cu 20% și, respectiv, 18,1%. Vânzările totale pentru finalul anului fiscal sunt prognozate la un volum de 10,7 milioane de unități, mai mari cu 3 procente față de cele realizate până la 31 martie 2022.