Introducerea motorului full-hybrid pe noua generație Duster a atras atenția unei categorii de cumpărători preocupați de propulsiile electrificate, care până acum nu se regăseau printre cumpărătorii acestui model. Dar motorizările hibrid au fost alese și de cei care au căutat alternative la vechea motorizare diesel, pentru că oferă un consum redus și o putere mare. Acestea sunt motivele pentru care vânzările de motorizări hibride au urcat în doar patru luni în topul european, în segmentul B-SUV.
Dacia Duster a reușit să intre în topul vânzărilor de automobile hibrid, pe locul șase, chiar dacă nu vinde acest tip de motorizare decât de patru – cinci luni, adică din iunie, dată la care au început livrările noului model.
Potrivit statisticilor Data Force care acoperă piețele din Europa, Duster hibrid (doar motorul 1.6 FHEV) a înregistrat în primele 10 luni ale acestui an un volum de 15.557 automobile vândute, care plasează modelul produs la Mioveni pe locul șase în segmentul B-SUV, acolo unde lider absolut este Toyota Yaris Cross, care nu oferă decât motorizări hibride și are 158.643 de unități vândute în acest an, cu 11% mai multe decât în urmă cu un an.
Pe locul al doilea se află Renault Captur, care folosește exact același motor ca Duster, dar care este setat să ofere cu 5 cai-putere în plus, pentru a diferenția brandurile, iar pe locul al treilea se află Nissan Juke, de asemenea echipat cu motorul 1.6 hibrid de 140 CP. Cele două modele înrudite, construite pe aceeași platformă cu Duster, CMF-B, au vândut de la începutul anului până la finele lunii octombrie 43.600 și, respectiv, 33.400 unități, ultimul fiind la egalitate cu Hyundai Kona, care a cunoscut și el o creștere masivă față de vânzările de anul trecut.
Peste Duster se află și Honda HR-V, SUV-ul de clasă B al japonezilor, care a vândut 17.700 de unități, iar în urma sa sunt Suzukia Vitara, cu doar 10.600 unități, Mitsubishi ASX (un Renault Captur deghizat) și MG ZS, care are doar 1645 unități.
Duster se vinde însă foarte bine și în România, chiar dacă aparent românii nu sunt atât de preocupați de emisiile de CO2 ale mașinilor lor. Atracția pentru noul model, cu propulsia hibridă, vine însă din cifrele bune de consum pe care le afișează, susținute de performanțele motorului produs chiar la Mioveni.
În noiembrie, Duster s-a vândut în 219 exemplare FHEV, după cum reiese din datele consultate de Profit.ro, iar de la începutul anului volumul înmatriculat este de 779 de unități, chiar dacă perioada reală în care s-au livrat aceste mașini fiind de numai patru luni.
CITEȘTE ȘI VIDEO Președintele sud-coreean declară legea marțială împotriva ”forțelor comuniste nord-coreene”. Elicoptere au aterizat pe acoperișul Parlamentului. Wonul scadePe lângă acest motor, Dacia vinde și motorul 1.2 mild-hybrid (MHEV), care este disponibil inclusiv pe tracțiunea integrală. Numărul de mașini vândute în acest an pe piața din România este de 1420 unități, ceea ce înseamnă că vânzările totale de motoare hibrid ale lui Dacia Duster au ajuns la 2.199 de unități în primele 10 luni ale anului, în condițiile în care mașina este prezentă pe piață doar de câteva luni.
Aceste mașini nu sunt incluse în statisticile Data Force în segmentul hibrid, nici cele din România, nici din alte țări, pentru că ele nu sunt considerate, pe multe dintre piețele europene, motoare hibrid veritabile.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Premieră mondială la Craiova: noul Ford Puma electric. Preț special în România, care dă peste cap concurența în segmentul electricExclusiv pe motorizările full hybrid, Europa a înmatriculat în cele 10 luni care au trecut din acest an 163.377 SUV-uri de clasă B, ceea ce înseamnă că Duster a reușit să depășească cota de 10%, în primul său an de existență.
Este interesant însă faptul că cele două mari companii auto din Europa, VW și Stellantis, nu sunt prezente în acest clasament pentru că nu oferă motorizări full-hybrid.
Strategia celor două companii s-a bazat pe mild-hybrid și PHEV, ceea ce se dovedește a fi greșit, în condițiile în care cererea pieței este foarte mare chiar pe segmentul full-hybrid.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Nicușor Dan riscă să nu mai primească bani de la Guvern decât pentru plata unei restanțe a Primăriei Capitalei la subvenționarea prețului gigacalorieiAcesta are două mari avantaje: existența unei baterii din ce în ce mai mari, care asigură și un consum redus de carburant și o distanță rezonabilă în care mașina rulează electrice, lucru care nu este disponibil la MHEV, și lipsa de dependență de o priză de încărcare, cum este cazul la PHEV.
Practic, hibridele înlocuiesc în acest moment două categorii majore de vehicule: vechile diesel, care erau extrem de populare, și noile electrice, care deocamdată sunt scumpe și nu au o autonomie prea mare.