Aproximativ 250 de automobile furate au fost descoperite de polițiștii de frontieră în 2018, potrivit unor date statistice furnizate de inspectorauto.ro, o creștere de 70% față de 2017, atât autoturisme, cât și microbuze, motociclete, camioane și remorci. Specialiștii ne învață cum să verificăm dacă o mașină pe care vrem să o cumpărăm a fost furată.
Valul de automobile second-hand importate din țările vest-europene a inclus și un volum considerabil de automobile furate. Majoritatea pot fi descoperite la o simplă verificare în bazele de date, însă există mașini care nu figurează încă furate, iar descoperirea lor, după înmatriculare și achiziție, va crea probleme foarte mari viitorilor proprietari, începând cu declarații date la poliție, sechestrarea mașinii și restul de complicații.
“Am întâlnit cazuri în care mașina era deja înmatriculată în România și s-a descoperit că este dată în urmărire abia la următorul proprietar. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că ea poate să fie declarată furată și după 1-2 ani.”, spune Mihai Cune, fondator InspectorAuto.ro.
Sfaturile specialiștilor pentru situațiile în care doriți să cumpărați un automobil adus din altă țară:
- verificați toate actele mașinii pe care doriți să o cumpărați. Acestea trebuie să fie în original, nu copii. Dacă nu vă pricepeți, apelați la un specialist.
- nu cumpărați o mașină care are doar talonul și o singură cheie.
- verificați online sau la RAR înainte de cumpărare dacă mașina este declarată furată.
- nu plătiți mașina până când proprietarul nu vă dă certificatul de autenticitate emis de RAR. Dacă proprietarul refuză să facă asta, oferiți-vă să plătiți dvs. costurile certificatului și doar dacă mașina este OK faceți actele și plătiți mașina.
- certificatul de autenticitate mai atestă și faptul că seriile mașinii corespund cu actele și că mașina nu a fost vândută la dezmembrări în țara de origine, caz în care nu mai puteți înmatricula mașina.
- atenție la mașinile cu preț mult mai mic decât piața, nimeni nu vinde în pierdere, poate fi un semn că mașina are probleme sau este chiar furată. Nu dați banii înainte să faceți toate verificările necesare.
- ispita este destul de mare, veți avea un model de lux la jumătate de preț, dar trebuie să verificați atent. Țepele cele mai mari acolo se dau.
CITEȘTE ȘI FOTO Ford va utiliza un nume celebru pentru viitorul SUV de la Craiova. Cum se va numi și cum va arăta viitorul modelÎn acest moment există mai multe motoare de căutare în limba română care accesează diferite baze de date pe baza VIN (numărul de identificare din Cartea de Identitate a mașinii - seria de șasiu) pentru a verifica atât caracterisiticile mașinii (gratuit), cât și eventuale daune, număr de kilometri, raportarea ca mașină furată. Acestea din urmă sunt informații plătite, dar prețul unui raport este de aproximativ 10 euro.
„Certificatul de autenticitate, deși nu mai este obligatoriu pentru toate mașinile, rămâne foarte important în cadrul unei tranzacții auto. Dacă vânzătorul refuză să vi-l înmâneze, ar trebui să renunțați la achiziție”, spune Mihai Cune.
Potrivit Poliției de Frontieră, printre cele mai scumpe mașini furate anul trecut sunt trei SUV-uri: un Land Rover în valoare de peste 58.000 euro, un BMW X6 în valoare de 50.000 euro și un Audi Q7 în valoare de peste 60.000 de euro.
Hoții au încercat să introducă în România autovehicule furate pe la toate granițele țării: P.T.F. Petea (județul Satu Mare), P.T.F. Nădlac (județul Arad), P.T.F. Borș (județul Bihor), frontiera cu Republica Moldova, P.T.F. Albița și P.T.F. Sculeni, precum și la granița cu Bulgaria.