Comisia Europeană examinează dacă ajutorul acordat de statul german Lufthansa în timpul pandemiei a încălcat legislația UE

Comisia Europeană examinează dacă ajutorul acordat de statul german Lufthansa în timpul pandemiei a încălcat legislația UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 iul 2024

Comisia Europeană a lansat o anchetă pentru a stabili dacă ajutorul guvernamental acordat de statul german companiei Lufthansa în timpul pandemiei de Covid-19 a încălcat legislația Uniunii Europene, relatează dpa.

Ancheta este urmarea unei decizii a Tribunalului General al UE din mai 2023 de a anula ajutorul de stat acordat companiei aeriene germane în valoare de 6 miliarde de euro (6,5 miliarde dolari), scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Un nou val de căldură în Balcani CITEȘTE ȘI Un nou val de căldură în Balcani
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Principala autoritate pentru reglementarea concurenței a UE analizează acum dacă Lufthansa era eligibilă pentru a beneficia de subvenții de la statul german, precum și situația concurenței pe aeroporturile din Germania și Austria, ținând cont de prezența Lufthansa la Viena și Dusseldorf.

Guvernul german a acordat companiei Lufthansa ajutor de stat în valoare de mai multe miliarde de euro, în iunie 2020, când regulile de obicei stricte cu privire la subvenționare au fost relaxate pentru a ajuta guvernele să gestioneze impactul pandemiei de Covid-19, amintește dpa.

Restricțiile de deplasare impuse atunci au dus practic la încetarea activității companiei, punând în pericol zeci de mii de locuri de muncă ale liniei aeriene cu circa 138.000 de angajați.

În total, Germania, Austria, Elveția și Belgia au acordat grupului Lufthansa un ajutor de 9 miliarde de euro, sumă care nu a fost complet utilizată, iar grupul și-a achitat complet datoria până la finele lui 2022. Statul german nu a pierdut bani și chiar a făcut un profit de circa 760 de miliarde de euro, din dobânzi și vânzări de acțiuni. 

viewscnt
Afla mai multe despre
lufthansa
ajutor de stat