Reacția taximetriștilor față de transportul alternativ a venit târziu, iar acum este dificil să mai dai Uber-ul afară de pe piață, a declarat, joi, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
"Noi suntem o autoritate de reglementare mai conservatoare, în sensul că îmi doresc să creez un cadru de lucru după care piețele ar trebui să preia frâiele lucrurilor și să meargă mai departe. Suntem un pic precauți atunci când permitem companiilor europene să plece în afară. România se află într-o poziție bună, iar tehnologiile sunt adoptate destul de repede. Bulgaria, de exemplu, a dat afară Uber-ul destul de repede, și mi-am dat seama că la noi nu a existat nicio opoziție, iar reacția taximetriștilor noștri a venit foarte greu. Acum, este dificil să dai Uber-ul afară de pe piață ... Trebuie să păstrăm piața deschisă și să nu permitem celor de pe piață să blocheze inovația. Acum ne chinuim să vedem cum reglementăm ridesharing și, probabil, că Guvernul va emite o Ordonanță de Urgență care să reglementeze acest domeniu. Cred că vor fi aceleași probleme și pe Airbnb, deci pe turism. Trebuie să ne asigurăm, deci, că există loc și pentru inovație, asta nu înseamnă că mă opun complet regulamentelor și reglementării. Nu e logic să reglementezi aceste noi tehnologii, însă trebuie să o facem cumva într-un mod adaptat. Legea trebuie să se adapteze vieții și tehnologiei și trebuie să protejeze interesele legitime ale publicului, cum ar fi, de exemplu, problema siguranței", a declarat Bogdan Chirițoiu, potrivit Agerpres.
Oficialul Consiliului Concurenței a subliniat, de asemenea, că digitalizarea este un lucru pozitiv pentru consumatorii europeni, inclusiv pentru cei români, însă, la ora actuală, este România singura țară din Uniunea Europeană care nu a transpus Directiva pe serviciile de plată.