Carlos Ghosn a fost eliberat la sfârșitul săptămânii trecute, dar nu are dreptul să se întâlnească cu soția sa, potrivit unei declarații a avocaților săi.
Judecătorii din Tokyo care au decis eliberarea pe cauțiunie a lui Carlos Ghosn i-au impus acestuia condiții extrem de severe, în schimbul eliberării acestuia din arestul preventiv. Cea mai greu de suportat va fi pentru fostul președinte Nissan aceea de a nu putea locui împreună cu soția lui.
Explicația acestei decizii vine din faptul că ultima acuzație pe care i-au adus-o procurorii se referă la mai multe plăți făcute din conturile Nissan, printr-un dealer din străinătate, care la rândul lui ar fi dirijat o parte din acești bani într-o firmă în care este acționar chiar soția lui Ghosn, Carole. Ea a fost anterior interogată de propcurorii japonezi, însă nu are nicio calitate, deocamdată, în acest dosar, alta decât cea de martor.
Femeia a povestit, însă, că, la momentul arestării lui Carlos, cei doi se aflau împreună, iar anchetatorii i-au confiscat telefonul mobil. Singura modalitate prin care cei doi pot vorbi este condiționată de anunțarea în prealabil a judecătorilor cu privire la ora și locul în care ei se vor întâlni. Cel mai probabil, procurorii s-au asigurat în acest fel că pot supraveghea locul inclusiv cu dispozitive de ascultare. După proces, unul dintre procurori a declarat că este „extrem de regretabilă” punerea în libertate a lui Ghosn, ceea ce înseamnă că se tem ori de faptul că acesta ar putea vorbi, ori de posibilitatea ca el să influențeze martori și probe.
„Sunt recunoscător pentru că a fost acceptată cauțiunea” a spus Ghosn într-o declarație după eliberare. Însă a adăugat că „restricționarea comunicațiilor și contactului cu soția mea este crudă și nenecesară”. El și-a susținut încă o dată nevinovăția, spunând că acuzațiile sunt nefondate.
Între timp, informațiile publicate de presa japoneză vorbesc despre o amânare a procesului care ar fi trebuit să înceapă, după cum anunțase inițial tribunalul din Tokyo, în luna septembrie. La cererea de judecare separată a lui Ghosn și a companiei Nissan, precum și de cea a lui Gerg Kelly, pentru fraudele care au implicat compania, legate de declarațiile de venituri ale fostului președinte, judecătorii au răspuns cu un refuz, astfel că toate capetele de acuzare vor face obiectul unui singur dosar.
Carlos Ghosn a cumulat, până în prezent, 108 zile de arest preventiv, iar dacă procurorii vor mai găsi și alte fapte de care să-l acuze, numărul zilelor de detenție s-ar putea mări substanțial, dat fiind faptul că pentru fiecare acuzație pot cere până la 20 de zile fără a exista un dosar de inculpare.
Pe 23 mai ar putea începe procedurile preprocesuale, asta însemnând audieri preliminare ale acuzatului, ale procurorilor și prezentarea listei de martori, pentru fiecare parte. Avocații lui Ghosn au precizat că se așteaptă ca procesul să dureze circa doi ani. Ei sunt de părere că ultima acuzație ar putea fi și ultima a procurorilor, „ultimul atu”, după cum au denumit-o.