Judecătorii din Tokyo care au în lucru dosarul lui Carlos Ghosn au admis cererea avocaților săi și au decis eliberarea acestuia pe cauțiune, după mai bine de 100 de zile de arest preventiv. Procurorii au făcut apel imediat după sentință și este așteptată o decizie rapidă a judecătorilor.
Carlos Ghosn va fi pus în libertate, dacă niciun alt demers al procurorilor nu va împiedica decizia judecătorilor de eliberare a fostului președinte Nissan și Renault de eliberare pe cauțiune. Valoarea cauțiunii a fost stabilită la aproximativ 9 milioane de dolari, echivalentul unui miliard de yeni.
Noile echipe de avocați au depus cererea de eliberare săptămâna aceasta, potrivit presei japoneze, strategia apărătorilor mizând pe acuzațiile de conspirație aduse conducerii Nissan.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Este a treia încercare de eliberare a lui Ghosn, de la arestarea sa din 19 noiembrie, fiind inițiată după ce a schimbat echipa de avocați.
Jurnaliștii japonezi care se află în contact cu avocații și procurorii spun că nu se știe cu exactitate dacă și când va putea părăsi arestul Carlos Ghosn, dar fiind faptul că procurorii au făcut apel împotriva deciziei, dar la fel de bine ar putea emite noi acuzații pentru care să elibereze un nou mandat de arestare. În plus, inculpatul trebuie să facă dovada plății banilor înainte de a putea beneficia de efectele deciziei judecătorilor.
Noii avocați ai lui Ghosn au prezentat într-o conferință de presă, după ce au depus cererea de eliberare pe cauțiune, condițiile pe care le-au propus judecătorilor în cererea lor. Acestea prevăd o mai mare strictețe în privința drepturilor lui Ghosn, inclusiv o cameră de supraveghere instalată la domiciliul impus.
Fostul director Nissan care a fost acuzat de complicitate la faptele pentru care este inculpat Carlos Ghon, Greg Kelly, a fost eliberat pe cauțiune încă din decembrie, la prima încercare pe care au făcut-o avocații săi. El are un domiciliul impus și nu are voie să părăsească Japonia. Greg Kelly este însă cetățean american, iar autoritățile SUA au făcut presiuni asupra omologilor din Japonia pentru a-i fi respectate drepturile.
CITEȘTE ȘI România pierde investiția Volkswagen de 1,4 miliarde de euro. Compania a ales Serbia - presa localăDupă cum scriu japonezii, sistemul penal din țara lor are o rată de condamnare de 99%, ceea ce face extrem de dificilă orice încercare a unui avocat. Metoda folsoită pe Ghosn, de lansare a noi acuzații,pentru a prelungi starea de arest preventiv, este o practică uzuală a procurorilor, astfel încât inculpații să vină în fața judecătorilor arestați și nu în stare de libertate. Starea de eliberare pe cauțiune este o raritate în sistemul penal japonez, acuzatorii mizând foarte mult pe o mărturisire dată de persoana aflată în detenție. În cazul lui Ghosn, judecătorii au argumentat refuzul de eliberare la ultima încercare prin riscul de părăsire a țării și prin pericolul de influențare a martorilor și de îndepărtare a probelor.
Carlos Ghosn se află în arest în urma unor acuzații de de fraudă, prin declararea a unor valori false a câștigurilor sale autoritățilro japoneze, dar și pentru abuz de încredere în relația cu Nissan și pentru folosirea ilegală a fondurilor companiei pe care o conducea. Fostul șef al Nissan a negat toate acuzațiile și a adus prorpiile argumente împotriva acestor acuzații.