Olanda este zguduită de o serie de proteste violente care îi au în centru pe fermieri. Oamenii sunt revoltați de o decizie a Guvernului care-i obligă să utilizeze mai puține îngrășăminte și să reducă efectivele de animale din fermă. Executivul Țărilor de Jos dorește să implementeze o legislație mai strictă care ar proteja mediul. Agricultorii susțin însă că pentru ei acest lucru echivalează cu o condamnare la faliment.
Sute de tractoare și mii de baloți de fân au blocat intrările în centrele de distribuție ale supermaketurilor din marile orașe. Asta după ce guvernul de la Haga a anunțat intenționează să reducă cu peste 70 la sută emisiile de azot. Iar industria zootehnică este principala țintă. 30 la sută din ferme ar urma să fie închise, arată Prima TV.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În momentul în care fermierii au încercat să blocheze autostrăzile, polițiștii au ripostat în forță.
În imaginile filmate de participanții la proteste se vede cum oamenii legii recurg la armamentul din dotare. Trei manifestanți au fost imobilizați și reținuți.
Prostelele capătă amploare de la o zi la alta. Deja fermierii nu mai livrează marfă către marile lanțuri de magazine. În presă au apărut deja primele imagini cu galantarele goale din raioanele de carmangerie.
Creșterea intensivă a vacilor și a porcilor a făcut din Olanda o campioană a zootehniei europene. Dar și una a emisiilor poluante. Guvernul de la Haga își propune ca până în 2030 să inverseze acest trend. Costurile financiare ale tranziției spre o economie verde sunt însă uriașe.