VIDEO Mircea Fechet, la Tulcea: Am eliberat exemplare de sturion în Dunăre; e o specie protejată și prioritară

VIDEO Mircea Fechet, la Tulcea: Am eliberat exemplare de sturion în Dunăre; e o specie protejată și prioritară
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 iun 2024

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a efectuat o vizită la stația de monitorizare a sturionilor din Tulcea și a participat la lansarea de puieți de sturion în Dunăre, subliniind că este o specie protejată și prioritară nu doar pentru România, ci și pentru Uniunea Europeană.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

"M-am bucurat să fac astăzi o vizită și la stația de monitorizare a sturionilor, pe care am construit-o din fonduri europene în cadrul unui proiect finanțat prin POIM. Am avut bucuria să eliberez câteva exemplare de sturion în Dunăre, specie prioritară nu doar pentru Tulcea, nu doar pentru România, ci pentru întreaga Uniune Europeană, speciile de sturion fiind protejate, fie că discutăm despre morun, despre nisetru, despre păstrugă sau despre cegă. Garda Națională de Mediu tocmai ce a terminat un control tematic legat de combaterea braconajului piscicol și sper astăzi să putem concluziona la sfârșitul zilei că toate proiectele evoluează așa cum ne dorim, că nu vom pierde banii europeni și că ne atingem obiectivul zilnic, acela de a ne asigura că Delta e într-o stare mai bună", a spus ministrul Mircea Fechet.

Suprafața terenurilor agricole ecologice în UE crește. România are doar 5% agricultură bio CITEȘTE ȘI Suprafața terenurilor agricole ecologice în UE crește. România are doar 5% agricultură bio

Prezent la eveniment, guvernatorul Deltei Dunării, Bogdan Bulete, a subliniat că investiția de la stația de monitorizare a sturionilor este o investiție unicat, spunând că în fapt este o stație de reproducere artificială care permite dezvoltarea unei capacități de susținere a speciilor periclitate sau care sunt în stare avansată de a fi lipsă din inventarul Deltei Dunării, scrie Agerpres.

Comisarul-șef al Gărzii Naționale de Mediu, Andrei Rudolf Corlan, a vorbit despre rezultatele celor mai recente controale privind braconajul piscicol.

"Garda de Mediu a finalizat cea mai amplă acțiune pe perioada prohibiției de combatere a fenomenului de braconaj. Rezultatele sunt interesante pentru Garda de Mediu, dar sunt problematice pentru ce exprimă. Garda de Mediu a confiscat peste 24 kilometri de setci, respectiv utilaje folosite în domeniul braconajului, am confiscat o jumătate de tonă de pește, am verificat peste 1.300 de autovehicule, am confiscat trei ambarcațiuni. Garda de Mediu continuă aceste acțiuni", a spus Andrei Rudolf Corlan.

În programul ministrului Mircea Fechet din Tulcea sunt și deplasări în zona reconstruită ecologic în 2015 din Carasuhat /Mahmudia, zona lacului Uzlina - zonă propusă de decolmatare prin proiect PNRR, canal centura Furtuna, zona de reconstrucție ecologică realizată prin proiectul "Salvați nurca europeană!".

viewscnt
Afla mai multe despre
mircea fechet
sturion