Italia este prima țară din Europa la capitolul olioturism, experiențe și evenimente de promovare organizate în jurul uleiului de măsline, deși este doar a doua țară în lume ca producție de ulei de măsline, după Spania, reiese dintr-o cercetare realizată de societatea de consultanță Compare the Market AU și citată de ziarul La Repubblica.
Ca și evenimente de degustare date ca exemplu în Italia, raportul amintește, de exemplu, de eventimentele organizate pe parcursul lunilor octombrie și noiembrie în Umbria, în zona de centru. Sunt degustări organizate pe modelul cramelor deschise, un model lansat cu mulți ani în urmă. Unitățile de producție se organizează să poată rămâne deschise ca să poată primi și însoți să le viziteze pe oricine dorește să le treacă pragul, scrie G4Food.ro
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cercetarea a luat în calcul cinci factori: nivelul de producție de ulei de măsline, numărul de sesiuni de degustare, clasificarea uleiurilor locale și datele de interacțiuni în legătură cu evenimentele de pe rețelele sociale.
Topul țărilor producătoare de ulei de măsline
Spaniei îi revine primatul mondial ca producție totală de ulei de măsline, urmată de Italia, Grecia, Turcia și Albania și alte țări. Mai jos clasamentul care pune în oglindă nivelul producției și gradul de promovare.
- Spania, 5.965.000 de tone de ulei, cu doar 18 evenimente de degustare importante
- Italia, cu 2.194.000 de tone de ulei, cu 147 de evenimente de degustare majore
- Grecia, 1.228.130 de tone, 65 degustări
- Turcia, 1.525.000 de tone, 4 degustări
- Albania, 983.130 tone, fără evenimente
- Portugalia, 997.040 tone și 6 degustări
Alți mari producători sunt Marocul și Tunisia, cu aproape 2 milioane, respectiv aproape 1 milion de tone, care nu își promovează uleiul.
În timp ce se bucură de promovări minore uleiul produs în țări precum Argentina, 325.862 de tone, sau Australia, 86.192 de tone.