Grupul Angst, unul dintre principalii jucători din industria cărnii, condus de Sorin Minea, președintele Federației Patronatelor din Industria Alimentară (Romalimenta), a preluat pachetul majoritar al fabricii de produse crud- uscate din Sinaia, SALSI, având o deținere de 88% din acțiuni.
SALSI deține aproximativ 15% din cota de piață valorică a Salamului de Sibiu.
La SALSI SA -Sinaia lucrează aproximativ 575 de angajați.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
SALSI este cea mai veche fabrică de mezeluri crud-uscate din România, datând din 1920.
Fabrica făcea parte deja din grupul Angst, care deținea însă doar 34,1% din acțiuni, restul acțiunilor fiind controlate de o firmă înregistrată în Elveția, Metzgerei Angst (27,1%), și elvețianul Urs Angst (26,9%), un pachet fiind deținut, conform termene.ro, și de SIF Muntenia.
Sorin Minea a devenit acționar majoritar al grupului Angst în 2010, când a preluat 60% din participația omului de afaceri Urs Angst.
În acte, fabrica din Sinaia a rămas însă cu un pachet important de acțiuni în portofoliul cetățeanului elvețian.
În 2016, fabrica din Sinaia, cu aproape 80 de angajați, a avut afaceri de 11,7 milioane lei, dar cu o pierdere de circa 800.000 lei.
La nivel de grup, Angst, cu 317 angajați, a avut afaceri de 93,9 milioane lei și un profit net de 4,9 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Grupul elvețian Georg Fischer, cu vânzări de peste 3 miliarde euro, a semnat cumpărarea Eucasting Ro, cu fabrici la Pitești și Scornicești, tranzacție anunțată în vară de Profit.roPiața locală a preparatelor din carne depășește 1,2 miliarde euro și este dominată de jucători precum Transavia, Caroli, CrisTim, Elit, Unicarm, Agricola Bacău, Angst, Fox sau Aldis.
Vânzările de Salam de Sibiu au crescut cu 10% în 2016, datorită faptului că România a înregistrat în acel an, la nivel european, “Salamul de Sibiu” ca produs cu Indicație Geografică Protejată (IGP).
Salamul de Sibiu a fost recunoscut în martie la nivel european ca produs cu Indicație Geografică Protejată, după ce Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu formată din cinci producători români de mezeluri- Agricola Bacău, Aldis, H&E Reinert, Salsi și Scandia România- a demarat procedurile pentru obținerea acestei atestări, cu sprijinul Ministerului Agriculturii, de la mijlocul anului 2014.
În cazul Salamului de Sibiu, obținerea IGP le permite producătorilor români care se află în arealul delimitat să producă acest tip de salam numai dacă respectă caietul de sarcini aferent produsului.
Arealul protejat pentru producerea “Salamului de Sibiu” este reprezentat de județele Bacău, Brașov, Prahova, Sibiu, Călărași, Covasna, Ilfov și București.
La circa opt luni de la obținerea atestării pentru Salamul de Sibiu, producătorii de mezeluri și salamuri au precizat că această certificare a contribuit atât la majorarea vânzărilor, cât și la creșterea notorității.
Un alt beneficiu al producătorilor atestați să fabrice Salam de Sibiu este faptul că au la dispoziție o finanțare europeană de 2 milioane de euro pentru a promova acest produs în afara țării, în următorii trei ani.
Agricola Bacău, Aldis, H&E Reinert, Salsi și Scandia România fabrică 90% producția de Salam de Sibiu din România.