Muștar cu până la 6 E-uri, doar 10% boabe de muștar și până la 6.5 grame de sare, arată o analiză făcută de InfoCons a produselor care se află pe rafturilor din România.
InfoCons a realizat un studiu pe baza produselor tip muștar ce se regăsesc pe piața din România .
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Din punct de vedere al ingredientului principal ( boabe de muștar / semințe de muștar sau făină de muștar ) din compoziție :
Boabe de muștar / semințe de muștar într-o proporție cuprinsă între 10 și 55% din compoziție
Dintre acestea:
- 0,01 % au 55% boabe de muștar;
- 0,01% au 50% boabe de muștar;
- 0,01% au 46% boabe de muștar;
- 0,05% au 10% boabe de muștar.
Faină de muștar într-o proporție cuprinsă între 10 și 20% din compoziție
Dintre acestea :
- 0,27% au 20% făină de muștar;
- 0,01% au 10% făină de muștar.
Din punct de vedere al menționării provenienței ingredientului principal:
37% nu menționează proveniența ingredientului principal.
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în mustar:
88% din produse au în compoziție E-uri ( aditivi alimentari ).
Numărul de aditivi alimentari variază între 0 – 6:
- 1% din produse au în compoziție 6 E-uri;
- 9% din produse au în compoziție 4 E-uri;
- 20% din produse au în compoziție 3 E-uri;
- 31% din produse au în compoziție 2 E-uri;
- 27% din produse au în compoziție 1 aditiv;
- 12% din produse nu au în compoziție E-uri.
Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în muștar situația se prezintă astfel:
- -59.09% dintre produsele studiate au avut în componență caroteni / beta-caroten ( E160a );
- -32.95% dintre produsele studiate au avut în componență guma xantan ( E415 );
- -23.86% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric ( E330 );
- -23.86% dintre produsele studiate au avut în componență riboflavina ( E101 ).
Din punct de vedere al informațiilor nutriționale regăsite în muștar
Toate produsele studiate au avut pe etichetă informațiile nutriționale per 100g produs, scrie Hotnews.ro.
- Valoarea energetică este cuprinsa între 23 kcal și 290 kcal .
- Cantitatea de grăsimi variază între 2.52g și 27g .
- Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 0g și 2.7g . 2% dintre produsele studiate nu au avut în compoziție acizi grași saturați .
- Cantitatea de proteină se situează între 1.7g și 7.5g pentru produsele studiate .
- Cantitatea de glucide se situează între 2.1g și 36g .
- Din punct de vedere al cantității de sare și zaharuri :
- Cantitatea de zaharuri este cuprinsă între 0.9g și 34g .
- Cantitatea de sare este cuprinsă între 0.82g și 6.5g
Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.
Aromele regăsite în muștar precum miere, hrean, mărar etc. se regăsesc într-o proporție cuprinsă între 0.1% și 15%.