Scade dramatic numărul producătorilor de miere din România

Scade dramatic numărul producătorilor de miere din România
scris 15 feb 2023

Doar 30 de expozanți s-au reunit la acest sfârșit de săptămână, în parcarea unui supermarket din Târgu Mureș, la a VII-a ediție a Târgului Apicol. Este locul tradițional în care are loc în municipiu întâlnirea producătorilor de miere cu producătorii de ceară, rame, faguri pentru stupi, echipamente și utilaje specifice meseriei, transmite Rador.

Constantin Bodescu, organizatorul Târgului Apicol: „Sunt cu ceară șase expozanți, cu rame sunt vreo patru, cu echipamente și utilaje suntr undeva la 15 și cu miere sunt trei expozanți. Este o problemă pentrui apicultori, legată și de schimbările climatice, și de bolile și dăunătorii albinelor, care fertilizează cu chimicale în tratarea culturilor și care afectează albinele – o altă problemă. Anul trecut prețul mierii a fost foarte mic, mulți apicultori nu au vândut mierea la angros. O parte dintre angrosioști s-au orientat să aducă și miere din alte țări la preț mai mic, și de prin Ucraina și de prin China”.

Urmărește-ne și pe Google News
INFOGRAFICE Piața vinului - nivel record. TOP crame din România CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Piața vinului - nivel record. TOP crame din România

George Dorin, care are un magazin cu specific apicol în Brașov, a remarcat scăderea constantă a numărului de clienți:

„Așteptăm apicultorii să-și cumpere cele necesare pentru începerea sezonului – hrană, suplimente, scule, afumătoare, mănuși, măști, tot necesarul. Și se vinde mai puțin ca anii trecut, dar trebuie să fim prezenți. Văd că situația nu e roz, pentru că mierea nu are piață în momentul de față, e blocată, nu se cumpără. Nu se cumpără, nu sunt bani, omul nu se mai dezvoltă, nu vine să cumpere și nu mai au proiecte. Am mai fost la târgul acesta și înainte de pandemie, și cred că era un pic mai viu, iar asta se vede la nivel național. Odată ce în Occident există apicultură la nivel profesional, sperăm să fie un domeniu care va supraviețui și la noi.”

Cei care au trecut pe la standurile Târgului Apicol de la Târgu Mureș sunt clienți vechi, majoritatea de vârsta a doua și a treia. Mierea de calitate nu este însă ieftină, dovadă că unele sortimente se vindeau cu prețuri între 50 și 120 de lei kilogramul.

viewscnt
Afla mai multe despre
miere
producatori