România a avut în 2019 o valoare a producției agricole de 90 de miliarde de lei (19 miliarde euro), sau 5% din totalul Uniunii Europene, ceea ce o plasează pe locul șapte în UE după Franța (cu o valoare a producției agricole de 77 miliarde euro), Germania (58,2 miliarde euro), Italia (57,8 miliarde euro), Spania (51,7 miliarde euro), Olanda (29,1 miliarde euro) și Polonia (26,4 miliarde euro), arată datele publicate luni de Eurostat.
În 2019 comparativ cu 2018, valoarea producției agricole în UE a crescut cu 2,4% până la 418 miliarde euro. În trei sferturi din statele membre, inclusiv în România, valoarea producției agricole a crescut de la un an la altul. Cele mai mari creșteri procentuale au fost înregistrate în Letonia (21,1%) și Estonia (16,1%). În România, valoarea producției agricole a crescut cu 2,2% în 2019 comparativ cu 2018, scrie Agerpres.
Valoarea producției vegetale a UE a crescut cu 1,8%, în condițiile în care creșterea volumului producției cu 2,2% a fost în măsură să compenseze o reducere cu 0,3% a prețurilor. Creșterea s-a datorat în principal unei majorări cu 29,5% la secară și meslin, 23,5% la hamei, 20,4% la cartofi și 15,3% la ulei de măsline.
Valoarea producției animale a UE a crescut cu 3,6%, în condițiile în care prețurile au crescut cu 3,5%, iar volumul producției a rămas stabil. Creșterea din 2019 a valorii producției animale s-a datorat în principal majorării cu 14,6% la porci, 3,2% la lapte și 1,8% la oi și capre, în principal ca rezultat a majorării prețurilor.
În cazul României, valoarea producției vegetale a crescut cu 0,9% în 2019 comparativ cu 2018, în timp ce valoarea producției animale a crescut cu 3,8%. În schimb, România a înregistrat o creștere spectaculoasă a valorii serviciilor agricole, 43%, cea mai mare creștere procentuală din UE.