Importurile de legume au crescut în România, în 2019, până la o valoare de 516 milioane de euro, în topul produselor fiind legumele congelate, cartofii, morcovii, legumele păstăi uscate și tomatele, arată rezultatele unui studiu realizat de Cooperativa Țara Mea, date marți publicității.
Potrivit sursei citate, importul de legume a fost consemnat inclusiv în lunile iulie - august 2019, când România abundă de legume autohtone, scrie Agerpres.
"N-ar fi nici o problemă, spun specialiștii, dacă exporturile în aceeași perioadă ar fi mult mai mari decât importurile (...) Din păcate, producătorii de legume români, sunt concurați puternic și chiar în plin sezon de importuri. Și nu vorbim neapărat de legume proaspete, ci și de legume congelate, care, în iulie 2019 de exemplu, au avut cea mai mare pondere în total importuri realizate de țara noastră. Se importă de toate, iar cel mai grav, acest lucru se întâmplă inclusiv în perioadele în care există marfă românească din abundență. Ori, cel care suferă, în primul rând, este producătorul român, care de multe ori rămâne cu marfa nevândută", susțin realizatorii studiului.
Datele centralizate de Cooperativa Țara Mea relevă faptul că, doar la nivelul lunii iulie 2019, România a importat o cantitate de 25.635 tone de legume, în valoare de 20,6 milioane de euro, iar în topul produselor importate au intrat legumele congelate, cartofii, morcovii, legumele păstăi uscate, tomatele și ceapa.
De asemenea, în celelalte luni au fost înregistrate valori oarecum similare, deși producția locală este în plin sezon. Astfel, în august, România a importat 25.097 de tone de legume, în iulie o cantitate de 25.635 tone, în iunie 32.804 de tone și în septembrie 34.249 de tone.
În același timp, aprilie a fost luna cu cele mai mari importuri (96.631 tone), în timp ce, în august, au fost înregistrate cele mai mici volume importate, respectiv 25.097 de tone, reiese din studiul de specialitate, care citează datele Institutului Național de Statistică (INS).
În 2019, importurile de legume au atins 740.000 de tone, în valoare de 516 milioane de euro, raportat la 678.318 tone și o valoare de 424,3 milioane de euro, în 2018, arată statistica oficială.
Principalii furnizori de legume au fost Olanda și Polonia, cu peste 10.000 de tone, urmate de Turcia, Germania, Franța, Grecia, Ungaria, Spania, Italia și Egipt.
Pe de altă parte, exporturile au atins 121.000 de tone, în valoare de 95,6 milioane de euro.
Anul trecut, România a produs 3,57 milioane de tone de legume, în scădere față de anul anterior, când se atinsese un volum de 3,7 milioane de tone.