Peste 71% din fructele și 43% din legumele non-bio consumate în Franța conțin reziduuri de pesticide, cireșele și țelina fiind printre cele mai afectate, potrivit unui raport realizat pe baza unor analize efectuate în perioada 2012-2017 și publicat joi de ONG-ul Generations futures, informează AFP.
Această asociație, care actualizează un prim bilanț publicat la începutul anului 2018, se bazează pe statisticile furnizate de Direcția generală de combatere a fraudelor din Franța (DGCCRF). Optsprezece tipuri de fructe și 32 de tipuri de legume au fost reținute pentru efectuarea unor analize realizate timp de cel puțin cinci ani, scrie Agerpres.
Situația este deosebit de critică în cazul cireșelor (89% din eșantioane prezentau reziduuri), clementine și mandarine (88,1%), struguri (87,3%), grapefruit/pomelo (86,3%), piersici și nectarine (82,9%), căpșuni (82,9%) și portocale (81,2%).
Cel mai puțin afectate sunt prunele și corcodușele (50,8%), avocado (27,8%) și kiwi (25,8%).
În cazul legumelor, țelina se află în fruntea clasamentului (84,9% dintre eșantioane prezentau reziduuri), fiind urmată de ierburi aromatice (69,3%), andive (67,2%) și salată verde (66,5%).