Producătorii de ceai din Sri Lanka anunță scumpiri cu 45%. Care este motivul

Producătorii de ceai din Sri Lanka anunță scumpiri cu 45%. Care este motivul
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 mai 2024

Producătorii de ceai din SRI Lanka au avertizat că ar putea urma scumpiri majore, din cauza unui ordin guvernamental care afectează peste 600.000 de angajați din industrie.

Producătorii de ceai din Sri Lanka au criticat luni un ordin venit de la guvern privind majorarea salariilor cu 70%, avertizând că asta va face ceaiul lor necompetitiv la nivel mondial și va diminua câștigurile în dolari care sunt esențiale pentru ieșirea din criza financiară a acestui stat insular, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
AnimaWings, compania fraților Pandel, lansează o nouă rută și intră în concurență și cu Wizz Air CITEȘTE ȘI AnimaWings, compania fraților Pandel, lansează o nouă rută și intră în concurență și cu Wizz Air
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

Industria ceaiului din Sri Lanka, care realizează o cifră de afaceri de 1,3 miliarde de dolari, produce mărci populare precum Ceylon Tea și angajează 615.000 de muncitori. Mica insula exportă anual aproximativ 95% din cele 250 milioane de kilograme de ceai pe care le produce, arată Adevărul.

Guvernul a ordonat ca salariile muncitorilor să fie majorate până la 1.700 de rupi (5,66 dolari) pe zi, de la 1.000 de rupi în prezent, însă reprezentanții industriei susțin că asta va crește costurile cu producția ceaiului cu 45%.

"Asta este nesustenabil și incorect. Decizia a fost luată fără o consultare adecvată și va duce la scăderea calității ceaiului din Sri Lanka. Rivalii noștri, India și Kenya, au prețuri mai mici și productivitate mai mare", susține purtătorul de cuvânt de la Asociația cultivatorilor de ceai Ceylon (PAoC).

La finele săptămânii trecute, Ministerul Muncii din Sri Lanka a anunțat că industria ceaiului trebuie să plătească salariile crescute începând de luna viitoare, avertizând că firmele care refuză să respecte decizia ar putea fi preluate de guvern.

În replică, Asociația cultivatorilor de ceai Ceylon (PAoC) spune că implementarea majorării salariale va costa plantațiile de ceai un plus de 35 de miliarde de rupi.

Plantațiile de ceai și sindicatele muncitorilor au negociat timp de mai multe luni majorarea salariilor, care potrivit sindicatelor este esențială în condițiile în care criza financiară din Sri Lanka a aruncat aproximativ un sfert din populație în sărăcie în 2023.

viewscnt
Afla mai multe despre
ceai
sri lanka