Prețurile sucurilor de portocale au urcat la noi maxime record

Prețurile sucurilor de portocale au urcat la noi maxime record
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 mai 2024

Prețurile sucurilor de portocale au urcat la noi maxime record, pe fondul constrângerilor persistente de aprovizionare, împingând industria în regim de criză și forțându-i pe unii producători să ia în considerare folosirea unor alte fructe, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Prețurile acestui produs de bază au crescut rapid în ultimii ani, parțial cauzate de scăderea producției din Florida - principalul producător de suc de portocale din SUA - și de vremea extremă în principalele zone producătoare de portocale din Brazilia, scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ Renault Group și Geely anunță oficial crearea companiei globale de motoare „HORSE Powertrain Limited”, care include active din România. Șeful Dacia, membru în Consiliul de Administrație CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Renault Group și Geely anunță oficial crearea companiei globale de motoare „HORSE Powertrain Limited”, care include active din România. Șeful Dacia, membru în Consiliul de Administrație

Această țară este cel mai mare producător și exportator de suc de portocale din lume, ceea ce înseamnă că joacă un rol extrem de influent în modelarea industriei globale.

Contractul de referință pentru suc de portocale concentrat înghețat, tranzacționat la Intercontinental Exchange din New York, a atins 4,77 USD pe livră (453 grame). Acest preț este aproape dublu față de prețul înregistrat acum un an.

Harry Campbell, un analist al datelor privind piața de mărfuri la grupul de cercetare Mintec, a declarat că creșterea prețurilor sucurilor de portocale i-a forțat pe producători și blenderi să se adapteze situației, luând în considerare sucuri de fructe alternative.

”Mulți dintre ei vor schimba cantitățile de suc pe care le pun în amestecurile lor pentru a reduce sucul de portocale și pentru a crește ponderea altor sucuri, cum ar fi sucul de pere, sucul de mere, sucul de struguri, astfel încât să fie mai puțin dependenți de sucul de portocale”, a spus Campbell.

El a adăugat că ”se pare că această [situație] va fi pe termen lung”, menționând că unii jucători de pe piața sucurilor de portocale au observat o scădere mare a cererii de la an la an.

”Până când se ajunge la acel punct în care consumatorii nu vor mai fi dispuși să plătească prețul pentru sucul de portocale și, deoarece ofertă este atât de scăzută, prețurile vor continua să crească”, a spus Campbell.

”Secetă, boală și cerere”

Centrul de cercetare Fundecitrus a avertizat recent că căldura excesivă din Brazilia de anul trecut a însemnat că țara din America de Sud era probabil pe cale să înregistreze una dintre cele mai proaste recolte de portocale din mai bine de trei decenii.

Într-un raport publicat pe 10 mai, organizația cultivatorilor de citrice a estimat că Brazilia va produce 232,4 milioane de cutii de portocale (fiecare cântărind aproximativ 40,8 kilograme) în sezonul 2024-2025. Aceasta reprezintă o scădere de 24% în comparație cu ciclul anterior.

Analiștii spun că Brazilia produce de obicei aproximativ 300 de milioane de cutii de portocale în fiecare ciclu, deși schimbările climatice au redus dramatic producția.

Schimbările climatice fac evenimentele meteorologice extreme mai frecvente și mai intense.

Abatorul Periș instalalează o nouă conducere, după schimbarea acționariatului și preluarea Grupului Cathedral CITEȘTE ȘI Abatorul Periș instalalează o nouă conducere, după schimbarea acționariatului și preluarea Grupului Cathedral

Fundecitrus a spus că o serie de valuri de căldură intense în Brazilia au avut loc într-o fază critică de înflorire și formare timpurie a fructelor, între septembrie și noiembrie anul trecut, împiedicând substanțial producția.

O boală a citricelor cunoscută sub denumirea de înverzire, o boală a copacilor fără un remediu cunoscut, care are ca rezultat fructe amare și slăbite, a fost un alt factor negativ pentru cultivatorii de portocale.

Analiștii au avertizat că problema va face probabil ravagii în plantațiile de portocali din întreaga lume pentru ceva vreme.

”Prețurile sucului de portocale cresc din cauza celor trei motive: secetă, boală [și] cerere. Când majoritatea oamenilor se gândesc la producția de suc de portocale, se gândesc la Florida și California. De fapt, Brazilia este cel mai mare producător de portocale și suc de portocale”, a declarat Dave Reiter, comerciant la Reiter Capital Investments LLC, pentru CNBC prin e-mail.

El a mai spus că majoritatea producției de suc de portocale din Brazilia are loc în Sao Paulo și Minas Gerais. Aceste două zone s-au confruntat cu probleme meteorologice și boli în ultimii ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
portocale
suc
pret