Prețurile pentru cacao au devenit de trei ori mai mari în ultimul an, creând o mare problemă pentru producătorii de bomboane și alte companii alimentare care folosesc ingredientul pentru a face ciocolată, transmite CNBC.
În ultimii ani, prețul pentru cacao s-a situat la aproximativ 2.500 de dolari pe tonă. Dar rapoartele despre o recoltă mai slabă decât erau așteptările au declanșat îngrijorări cu privire la aprovizionare, declanșând creșterea cotațiilor mărfii în ultimele luni.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cacaoa a atins un preț maxim istoric de peste 11.000 de dolari pe tonă în aprilie. Prețurile au scăzut ușor de atunci, dar acestea sunt încă cu mult peste ceea ce companiile alimentare sunt obișnuite să plătească, scrie News.ro.
Pentru moment, multe dintre cele mai mari companii producătoare de bomboane - Hershey , producătorul M&M’s Mars, proprietarul Kinder Ferrero și Mondelez, compania mamă a Cadbury — sunt probabil protejate de costurile mai mari pentru cacao, datorită contractelor pe termen lung care blochează prețurile pe care le plătesc pentru mărfurile cheie, pentru a le proteja de evenimente ca acesta.
Acest lucru le oferă puțin timp pentru a se confrunta cu problema. Dar, în 2025, probabil că vor ajunge să plătească mult mai mult pentru cacao.
”Acest lucru are un impact absolut asupra modului în care aceste companii își gestionează afacerile, doar pentru că impactul costurilor este atât important”, a spus Steve Rosenstock, responsabil pentru produse de consum la Clarkston Consulting, care sfătuiește clienții cum să facă față problemelor precum prețul pentru cacao.
Mars a refuzat să participe la această poveste. Mondelez, Ferrero și Hershey nu au răspuns solicitărilor de comentarii ale CNBC.