Peste o mie de ferme din Belgia sunt afectate de boala virală ovină cunoscută și ca ”limba albastră”

Peste o mie de ferme din Belgia sunt afectate de boala virală ovină cunoscută și ca ”limba albastră”
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 aug 2024

Febra catarală ovină, o boala virală cunoscută sub numele de „limba albastră”, afectează în prezent aproape 1.200 de ferme în Belgia, de trei ori mai multe decât în urmă cu trei săptămâni, potrivit cifrelor comunicate de Agenția federală pentru siguranță alimentară (Afsca), relatează AFP.

Această boală transmisă de un țânțar afectează oile, dar și bovinele, caprele sau alte rumegătoare precum alpaca (cinci cazuri înregistrate în Belgia).

Urmărește-ne și pe Google News
Kajari, pepenele \ CITEȘTE ȘI Kajari, pepenele "pentru o singură masă", cu gust similar mierii sau înghețatei - aclimatizat în România
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

„Condițiile meteorologice sunt favorabile dezvoltării acestei specii de țânțar. În consecință, numărul fermelor infectate riscă probabil să crească în zilele următoare”, a precizat Afsca.

O situație observată și în țările vecine: în Franța, Germania sau Țările de Jos, prima țară europeană în care a fost depistat noul serotip 3 al acestui virus în septembrie 2023, scrie Agerpres.

În Belgia, până la 26 august, aproximativ 600 de ferme de bovine au fost afectate de virus, la fel de multe ca la ovine, potrivit Afsca, care a raportat o cifră totală de 1.192 de ferme afectate.

FCO se manifestă prin febră, probleme respiratorii, apariția unor leziuni în cavitatea bucală sau chiar afectarea gestației și uneori prin moartea animalelor. Detectarea sa nu duce la sacrificarea animalelor, spre deosebire de gripa aviară sau febra aftoasă la rumegătoare. Virusul nu prezintă niciun risc pentru oameni.

Contactată de canalul belgian RTBF, responsabila unei ferme de oi pentru lapte din regiunea Namur (centru) a spus că se teme de „o catastrofă” pentru activitatea sa.

FOTO Nicușor Dan: Peste 2.300 de locuri noi de parcare au fost marcate în zona Cotroceni CITEȘTE ȘI FOTO Nicușor Dan: Peste 2.300 de locuri noi de parcare au fost marcate în zona Cotroceni

„Pe 8 august, animalele au început să se îmbolnăvească una dupa alta, să saliveze, să slăbească, să șchiopăteze, drept urmare nu mai mâncau și nu mai dădeau lapte”, a spus Muriel Havenne. „Și cine spune mai mult lapte, spune mai multă brânză și mai mulți bani”, a adăugat ea.

Rumegătoarele pot fi vaccinate ca măsură preventivă împotriva virusului. Afsca a indicat că nu are date privind rata de mortalitate cauzată de această boală, care variază de la o fermă la alta.

viewscnt
Afla mai multe despre
oi
limba albastră