Epidemia de pestă porcină africană din China și tranziția spre proteinele pe bază de plante în diete ar putea modifica piețele agricole din Uniunea Europeană în următorii zece ani, ducând la o fluctuație a prețurilor la carnea de porc și la o cultivare mai mare de leguminoase și soia, transmite Reuters.
Criza de pestă porcină africană a decimat efectivele de porci din China, declanșând o creștere semnificativă a importurilor de carne de porc și o majorare a prețurilor, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Într-un raport publicat marți, Comisia Europeană susține că exporturile anuale de carne de porc din UE ar putea ajunge la un nivel maxim de peste patru milioane de tone în jurul anului 2022, în funcție de cât de rapid vor fi refăcute efectivele de porci din China, comparativ cu exporturi în valoare de aproximativ 2,7 milioane tone anul trecut. Ulterior exporturile de carne de porc se vor mai reduce, până la 3,4 milioane tone în anul 2030, dar chiar și așa va fi vorba de un volum mult superior celui înregistrat înainte de epidemia de pestă porcină africană din China, estimează Executivul comunitar.
Executivul comunitar susține că orice scădere a prețului cărnii de porc este puțin probabil să stimuleze cererea în Europa, care este dominată de produsele ieftine din carne de pui. Consumul de carne de pui este în creștere constantă, iar Comisia se așteaptă ca această tendință să continue, în condițiile în vedere îngrijorările consumatorilor cu privire la sănătate, mediu și bunăstarea animalelor vor duce la diminuarea cererii pentru alte tipuri de produse din carne.
Aceleași îngrijorări ar urma să ducă la creșterea culturilor cu un conținut bogat în proteine. Astfel, suprafața cultivată cu leguminoase în UE ar urma să se extindă până la 2,5 milioane hectare în 2030, comparativ cu 1,5 milioane hectare în acest an, în tip ce suprafața cultivată cu soia boabe va crește până la 1,3 milioane hectare de la un milion de hectare.