Un studiu realizat de Infocons pe baza a 50 de produse tip pâine ce se regăsesc pe piața din România a relevat că doar 26% dintre produse afișează procentajul ingredientului principal.
Produsele provin de la următorii producători/distribuitori: România Hypermarche SA, Auchan România SA, Carrefour România SA, Lidl Discount SRL, Frontera Trading SRL, Grewe SRL, Karamolegos Bakery România SA, Dobrogea Grup S.A., S.C. Boromir Ind S.R.L., Oltina Impex Prod Com S.R.L., Velrom S.R.L., Smart Food Solutions S.R.L. și Vel Pitar SA.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Din punct de vedere al procentajului ingredientului principal (făină de diverse tipuri sau amestec de panificație) din compoziția produsului, doar 26% afișează procentajul ingredientului principal. Dintre acestea:
- Făină într-o proporție cuprinsă între 26 și 78% din compoziție;
- Amestec panificatie într-o proporție cuprină între 66.7 și 69.4% din compoziție.
Din punct de vedere al existenței cartofilor, cerealelor sau semințelor în compoziția produsului:
- 14% din produse conțin semințe (floarea soarelui, susan, mei, mac etc) în proporții cuprinse între 1,2% si 29% din compozitie
- 4% din produse conțin cereale în proporții cuprinse între 13,2% și 16,7%
- 4% din produse contin cartofi sub formă de fulgi de cartofi în proporții cuprinse între 4% și 6%
Din punct de vedere al tipului de faină, 44% menționează tipul de făină utilizat.
Din punct de vedere al pasteurizării, doar 16% din produse au menționat că sunt pasteurizate.
66% dintre produse nu menționează proveniența ingredientelor principale.
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pâine, 50% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari).
Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 4:
- 8% din produse au în compoziție 4 E-uri;
- 4% din produse au în compoziție 3 E-uri;
- 14% din produse au în compoziție 2 E-uri;
- 24% din produse au în compoziție 1 aditiv;
- 50% din produse nu au în compoziție E-uri.
Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în pâine situația se prezintă astfel:
- 60% dintre produsele studiate au avut în componență acid ascorbic (E300);
- 48% dintre produsele studiate au avut în componență acid sorbic (E200);
- 40% dintre produsele studiate au avut în componență propionat de calciu (E282).
Din punct de vedere al informațiilor nutriționale regăsite în pâine
Toate produsele studiate au avut pe etichetă informațiile nutriționale per 100g produs.
- Valoarea energetică este cuprinsă între 211 kcal și 406 kcal
- Cantitatea de grăsimi variază între 0.3g și 9.2g
- Cantitatea acizilor grași este cuprinsă între 0.1g și 2.2g
2% dintre produsele studiate nu au menționat dacă se regasesc sau nu acizi grași în compoziția lor - Cantitatea de fibre se situează între 1.3g și 11.54g
- Cantitatea de proteine se situează între 5.97 și 15.48g
- Cantitatea de glucide se situează între 28.24g și 84.2g
Din punct de vedere al cantității de sare si zaharuri:
- Cantitatea de zaharuri este cuprinsă între 0.22g si 7g
2% dintre produsele studiate nu au menționat dacă se regasesc sau nu zaharuri în compoziția lor - Cantitatea de sare este cuprinsă între 0.1g si 2.3g
2% dintre produsele studiate nu au avut în compoziție sare
Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.