Ministrul Agriculturii: România are cel mai bun pui din UE. Am deschis două piețe importante, Franța și Italia

Ministrul Agriculturii: România are cel mai bun pui din UE. Am deschis două piețe importante, Franța și Italia
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 aug 2024

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a vorbit despre sectorul zootehnic din România, subliniind că România are cel mai de calitate pui din Uniunea Europeană, hrănit cu cereale.

„Sunt state care produc carne de porc, carne de pasăre, unde doar 50% din hrana acestora este reprezentată de cereale. În România porcii și păsările sunt crescute cu hrană formată din 90% cereale. Că e sector avicol, că e sector de porcine, noi producem carne, iar mâncarea are în componență 90% cereale. Nu mai vorbim de partea de sector avicol unde România deja deține un grad de autosuficiență de 160%. Avem cel mai de calitate pui din Uniunea Europeană, am deschis două piețe importante, Franța și Italia, unde aceste state importă puiul făcut la noi cu 70, cu 90% porumb, adică un pui de calitate. Și cred că în anul următor ajungem undeva la 180 de milioane de pui pe care îi vom exporta în cele două state”, a declarat Florin Barbu pentru Adevărul.

Urmărește-ne și pe Google News
Plan - Statul român vrea să devină fabricant și furnizor direct de materie intermediară pentru mai multe industrii, inclusiv pentru cel mai mare producător de îngrășăminte din țară CITEȘTE ȘI Plan - Statul român vrea să devină fabricant și furnizor direct de materie intermediară pentru mai multe industrii, inclusiv pentru cel mai mare producător de îngrășăminte din țară
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Ministrul a explicat că Guvernul finanțează partea de reproducție atât la păsări, cât și la porc și „până la 31 decembrie terminăm în sectorul de porc 46 de mii de locuri de cazare în sistemul de reproducție”.

„Asta înseamnă că România începând cu anul următor va mai produce încă 1,2 milioane de purcei, practic purcei care merg în fermele de gras pentru că analiza este foarte clară: un fermier care are fermă de îngrășat, cumpără purcelul din alte state din UE, cu 125 de euro. Prețul de producție a unui purcel în România este de 60 de euro. Diferanța este foarte clară. Atunci când România importă 5 milioane de purcei, practic ori 60 de euro diferența între ce produce România și ce cumperi din import, cei 300 de milioane de euro pleacă către alte state și pleacă practic din buzunarul fermierilor români.

Lucrul acesta l-am făcut prin acest program și la 1 septembrie lansăm un nou program, vorbim de aproape 90 de mii de locuri de creștere de reproducție la porc, dar va fi integrat și cu partea de îngrășare, partea de porc gras.

Cele 2 proiecte dacă sunt finalizate în următorii trei ani, România produce în sistem industrial, nu vorbim de gospodării țărănești, GP-uri, 8,7 milioane de porci, asta înseamnă gradul de autosuficiență. Atunci putem vorbi că avem produse românești cu carne din România și de-o calitate superioară”, a încheiat oficialul.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul agriculturii
florin barbu