Recoltarea de trufe fără câini dresați special pentru identificarea acestora, cu mai mult de 2 câini sau dincolo de punctele indicate de câini se dorește să fie interzisă, iar faptele menționate – sancționate cu amendă între 5.000 și 7.000 lei, potrivit unui proiect legislativ ce stipulează că exploatarea economică a trufelor va putea fi întreprinsă legal numai după obținerea de autorizații de recoltare, achiziție și comercializare din partea autorităților, care vor controla atât procesul de recoltare a trufelor, cât și circuitul comercial al acestora după recoltare.
"În prezent, această specie aparte de nelemnoase specifice fondului forestier național nu beneficiază de o reglementare amplă și astfel se creează un vid legislativ care permite exploatarea acestor specii în mod defectuos și dăunător pentru mediu", se arată în expunerea de motive a draftului de act normativ, inițiat de parlamentarii USR George Dircă, Mihai Goțiu, Lavinia-Corina (Abu-Amra) Cosma, Lucian Stanciu-Viziteu și Emanuel Ungureanu.
Inițiatorii susțin că speciile de trufe, denumite generic și "diamantele pământului", datorită valorii gastronomice și economice ridicate, câștigă tot mai multă simpatie și în România, în special în rândul persoanelor care doresc obținerea unor "profituri rapide" de pe urma exploatării acestor specii de nelemnoase și că țările europene în care există o cultură a exploatării trufelor folosesc anumite metode pentru conservarea și protejarea speciei.
CITEȘTE ȘI Cel mai prost an din istoria aviației. Companiile aeriene se îndreaptă spre pierderi nete de 84 miliarde de dolari în 2020"În prezent, recoltarea trufelor a devenit o afacere profitabilă pentru multe persoane, acestea utilizând sape, lopeți, greble și cazmale care distrug micoriza formată între trufă și arbore, fapt care conduce la o periclitare a speciei și dăunează atât arborelui simbiotic, cât și solului. „Căutătorii de trufe”, neavând reglementări oficiale prin care să fie stabilit modul de recoltare, se bazează pe informații dobândite cutumiar și aleg anumite habitate pentru exploatare, care apoi nu au timp să se regenereze. Mai mult decât atât, scopul principal au devenit profiturile obținute din exploatarea neconformă a acestor produse, profituri nedeclarate, neimpozitate. Trufele sunt vândute ulterior către intermediarii din Italia, Germania, Franța, unde se apreciază adevărata lor valoare. La rândul lor, acești intermediari distribuie către restaurante sau alte firme de procesare aceleași produse, pentru prețuri duble sau triple, profitând astfel de pe urma lipsei reglementărilor din țara noastră. Interesul pecuniar al „căutătorilor de trufe" îi ghidează înspre maximizarea profitului, fără a exista vreun sentiment de remușcare asupra efectelor pe care le creează asupra mediului. Pentru a se putea regenera, atât solul, cât și cultura, este nevoie ca trufele, atât cele care cântăresc mai puțin de 5 grame, cât și cele stricate, să rămână în pădure, în sol, pentru ca sporii să fie asimilați", se menționează în expunerea de motive.
Astfel, proiectul de lege prevede că dreptul de primă punere pe piață a trufelor aparține doar proprietarului de teren forestier sau ocolului silvic care administrează sau prestează servicii silvice pentru terenurile forestiere sau alte terenuri de pe care se recoltează speciile de trufe, iar în cazul în care terenul de pe care se recoltează trufele nu face obiectul nici unui contract de administrare sau de prestări servicii silvice, proprietarul terenului va încheia un contract de prestări servicii silvice de recoltare și achiziționare cu un ocol silvic competent teritorial.
"Proprietarul terenurilor de pe care se recoltează speciile de trufe sau ocolul silvic care asigură administrarea sau serviciile silvice, după caz, a acestor terenuri, solicită emiterea autorizației pentru recoltare, achiziție și comercializare de la autoritățile competente pentru protecția mediului de pe raza administrativ - teritorială unde se desfășoară activitatea de recoltare și achiziție. (...) Dreptul de a recolta și achiziționa poate fl cesionat către persoane juridice care au în obiectul de activitate colectarea produselor forestiere nelemnoase din flora spontană. (...) În cazul terenurilor forestiere, proprietate publică, cesionarea dreptului de recoltare se face prin licitație publică sau prin negocierea directă, după cel puțin o licitație organizată la care se prezintă un singur participant", stipulează draftul de act normativ.
CITEȘTE ȘI Restaurantele vor putea primi clienți în interior doar după 1 iulie - surseDreptul de recoltare a speciilor de trufe din pădurile aparținând statului se acordă pe baza unei autorizații anuale și contra unei taxe de autorizare, al cărei cuantum se va stabili în funcție de specia de trufe care urmează să fie exploatată.
"Activitatea de recoltare a trufelor se desfășoară în baza acordului scris, eliberat de către administratorul fondului forestier unde urmează a se desfășura recoltarea. Autorizația de recoltare și acordul scris al proprietarului fondului unde urmează a se desfășura recoltarea dă dreptul solicitanților de a intra în fondul forestier și de a recolta produsele forestiere nelemnoase specificate în autorizație în vederea predării către achizitor în punctele de achiziție. În momentul completării borderoului de achiziție, achizitorul are obligația de a înscrie la rubrica „Mențiuni" numărul autorizației de recoltare și numele autorității silvice emitente. (...) Autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură organizează și realizează, prin personalul împuternicit al structurilor teritoriale de specialitate, controlul circulației trufelor. Proprietarii și ocoalele silvice care efectuează prima punere pe piață a trufelor sunt obligați să transmită până la data de 31 ianuarie a anului următor către autoritățile competente de protecția mediului situația recoltării speciilor de trufe din raza teritorială pe care o administrează", prevede proiectul de lege.
Va fi interzisă recoltarea trufelor cu orice obiect, unealtă sau derivate, în afară de vanghină.
CITEȘTE ȘI România, printre statele UE în care a scăzut numărul de angajați în primul trimestru din 2020Vanghina este definită ca unealtă special folosită pentru recoltarea trufelor, a cărei dimensiune totală nu poate depăși 1 metru lungime, iar tăișul curbat nu poate depăși lungimea de 6 cm și lățimea de 5 cm.
Draftul mai stipulează că recoltarea se realizează cu maxim 2 câini, dresați pentru identificarea trufelor, fiind interzisă recoltarea trufei prin săpături în afara locului punctat de câine, dar și recoltarea fără cel puțin un câine.
"Sezonul de recoltare a trufelor începe la data de 15 aprilie și se încheie la data de 31 decembrie. (...) Recoltarea se va realiza doar în sezon de vegetație cu sol neînghețat. Se interzice recoltarea trufelor de pe teritoriul unde trebuie asigurată liniștea vânatului sau în care se desfășoară în ziua respectivă activități colective de vânătoare, semnalizate corespunzător prin marcaje specifice și anunțate telefonic, prin fax sau e-mail, cu 7 zile înainte. Se interzice recoltarea și achiziționarea trufelor sub 5 grame. De asemenea, trufele stricate nu se recoltează și se lasă în locul în care au fost descoperite", se arată în proiect.
CITEȘTE ȘI Radu Mazăre a cerut să fie transferat în MadagascarAcesta mai interzice punerea pe piață, vânzarea și revânzarea, importul și exportul trufelor fără documente de proveniență justificative, recoltarea trufelor în arborete cu vârsta sub 10 ani și în arborete în care este declanșată regenerarea naturală, autorizarea recoltării trufelor în parcuri naționale, parcuri naturale, siturile Natura 2000 și ariile protejate de interes național sau local, precum și recoltarea trufelor în timpul nopții.
Contravențiile se constată și se sancționează de către agenți constatatori, care pot fi din personalul Romsilva, al Gărzii Forestiere sau din unitățile mobile ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne.
"Controalele se efectuează de către personalul Regiei Naționale a Pădurilor — Romsilva, personalul Gărzii Forestiere și unitățile mobile ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne, la intrarea și ieșirea din pădurile unde se recoltează speciile de trufe reglementate (...) și pe toate drumurile naționale și județene în vederea aplicării de sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor prezentei legi. Personalul Gărzii Forestiere efectuează controale în pădurile administrate de ocoalele silvice pentru identificarea și sancționarea celor care nu respectă prevederile prezentei legi. La finalul fiecărui sezon de recoltare, personalul Gărzii Forestiere dispune controale prin care se urmărește verificarea suprafețelor de pe care s-au recoltat trufe și consemnează eventualele nereguli constatate prin încheierea unui proces verbal", mai prevede proiectul.
Speciile de trufe reglementate de proiectul de lege: