Unde dai și unde crapă! Petroliștii: recent adoptata lege a terenurilor agricole blochează economia, terenurile putând fi folosite numai pentru activități agricole

Unde dai și unde crapă! Petroliștii: recent adoptata lege a terenurilor agricole blochează economia, terenurile putând fi folosite numai pentru activități agricole
scris 9 iun 2020

Nou adoptata lege privind vânzările terenurilor agricole, anunțată anterior de Profit.ro, care urmează a fi trimisă spre promulgare, blochează nu numai investițiile, ci și activitatea de orice fel în alte sectoare economice, apreciază Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA).

Potrivit Asociației, companii românești cu alt obiect de activitate, dar care au nevoie de teren în extravilan pentru activitatea lor, cum sunt companiile petroliere, nu îl vor putea achiziționa ori închiria pentru derularea de operațiuni petroliere, conform legii adoptate.

Urmărește-ne și pe Google News

Motivul: legea adoptată impune ca terenurile agricole să fie vândute numai companiilor și persoanelor fizice care pot demonstra că au desfășurat în ultimii 5 ani preponderent activități agricole. Mai mult, odată cumpărat, terenul trebuie folosit numai pentru activități agricole.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cu alte cuvinte, companiile care, conform obligațiilor asumate față de statul român, trebuie să obțină folosința unui teren pentru forarea unei sonde, ori pentru construirea unei facilități de producție, nu vor putea respecta acordurile de concesiune pe care le-au semnat cu Guvernul României.

EXCLUSIV VIDEO&FOTO Platforma Scarabeo nu a confirmat prognozele referitoare la zăcământul Trident și a părăsit Marea Neagră. Romgaz și Lukoil refac calculele necesare adoptării deciziei de investiții CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIDEO&FOTO Platforma Scarabeo nu a confirmat prognozele referitoare la zăcământul Trident și a părăsit Marea Neagră. Romgaz și Lukoil refac calculele necesare adoptării deciziei de investiții

"În acest moment, Legea Petrolului oferă titularilor de acord petrolier drept de folosință pentru terenurile incluse în perimetrul petrolier aferent acordului. Astfel, titularul negociază cu proprietarul terenului respectiv, iar, în urma căderii la o înțelegere cu acesta din urmă, titularul poate fie cumpăra, fie închiria terenul respectiv pentru o perioadă mai lungă, proprietarul terenului având posibilitatea de a negocia și primi prețul pe care îl consideră corect. Astfel, titularul desfășoară operațiuni petroliere, în vederea fructificării subsolului țării, a livrării de energie românilor, în interesul Statului român”, precizează ROPEPCA.

Legea adoptată va schimba complet modul în care acest drept este exercitat, ducând Statul în imposibilitatea de a exploata resursele în beneficiul consumatorului, dar va priva și proprietarul privat de dreptul său constitutional de a dispune cum dorește de proprietatea sa și de posibilele beneficii financiare.

"Atragem atenția asupra faptului că nu numai companiile petroliere sunt afectate de această lege! Orice companie care nu desfășoară activități agricole și dorește să investească în teren agricol se află în aceeași situație. Mai mult decât atât, legea adoptată impune aceleași restricții și pentru persoanele fizice, români, europeni sau non-europeni, cu domiciuliul sau reședința în România de cel puțin 5 ani, care doresc să întreprindă activități agricole, cu excepția tinerilor fermieri ori a celor care au domiciliul în comuna în care vor să cumpere terenul. Cu alte cuvinte, românii nu vor putea cumpăra un teren agricol decât dacă lucrează de 5 ani în agricultură la momentul în care doresc să cumpere acel teren”, susține asociația.

În opinia petroliștilor, implicațiile modificărilor aduse legii vânzării terenurilor agricole reprezintă o chestiune de maximă importanță care afectează securitatea energetică națională și duce companiile în imposibilitatea de investi în proiecte de producție și dezvoltare a resurselor energetice, dar și de transport sau furnizare de energie.

Profit.ro a anunțat că Parlamentul a aprobat modificarea Legii cumpărării terenurilor agricole, stabilind o nouă ordine de preempțiune și noi condiții de achiziționare a proprietăților în cazul tuturor cumpărătorilor. Noile reguli, pregătite să intre în vigoare chiar din acest an, introduc interdicția înstrăinării acestor terenuri timp de 8 ani, cu excepția unei reguli care permite vânzarea în interiorul acestui termen, dar cu impunerea unui impozit de 80% calculat la suma ce reprezintă diferența dintre prețul de vânzare și prețul de cumpărare.

Proiectul de lege a fost inițiat la începutul anului 2018 de PSD, având în vedere că Ministerul Agriculturii își propusese să schimbe regulile privind cumpărarea terenurilor agricole, urmând, printre altele, să condițoneze vânzarea doar către cei care se ocupă de agricultură, în special către tineril fermieri, și să interzică revânzarea pentru o anumită perioadă, după cum a relatat Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
lege
terenuri agricole
ropepca
petrol
gaze
sonde
vanzare