Producătorul de lactate și mezeluri Lactag Argeș a intrat în insolvență la doar câteva săptămâni după ce a cerut deschiderea acestei proceduri, iar Casa de Insolvență Transilvania filiala București (CITR) este administratorul judiciar, potrivit deciziei Tribunalului Specializat Argeș.
Creditorii au la dispoziție 10 zile de la primirea notificării pentru depunerea opozițiilor, iar termenul limită pentru înregistrarea declarațiilor de creanță este 29 martie.
Deținută de antreprenorii Robert Iriza și Adriean Asan-Mic, care au împreună 98% din acțiuni, Lactag Argeș a cerut deschiderea procedurii de insolvență la începutul lunii februarie, unul dintre motivele invocate fiind imposibilitatea de a achita datorii de peste 67 de milioane de lei (15 milioane de euro).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Lactag se află în stare de insolvență instalată (...) Lactag nu deținde lichiditățile bănești disponibile să acopere datorii de 67.387.373 lei, din care datorii exigibile mai vechi de 60 de zile în cuantum de 11.034.050 lei, singura șansă se salvare a societății fiind restructurarea acesteia în contextul procedurii insolvenței prevăzut de Legea 85/2004”, potrivit cererii pentru deschiderea insolvenței depusă la Tribunalul Argeș.
Printre alte motive menționate în cerere se numără marketingul agresiv al competitorilor și insuficienta notorietate a brandului Lactag.
Compania a avut în 2014 afaceri de 72 de milioane de lei (16,2 milioane de euro) și un profit de 2,6 milioane de lei (circa 600.000 de euro). Datoriile totale care trebuiau achitate în decurs de un an erau, în 2014, de 13,7 milioane de lei (peste 3 milioane de euro). Lactag avea, la finalul lunii ianuarie, o capitalizare bursieră de 18,3 milioane de lei (4,1 milioane de euro).
Lactag este una dintre cele mai mari fabrici de prelucrarea laptelui din sudul țării și a fost înființată în 1956. În 2012, antreprenorii Robert Iriza și Adriean Asan-Mic au devenit acționarii principali ai societății, printr-o tranzacție pe piața de capital.
Compania produce lapte, brânză, sana, ayran, kefir, lapte bătut, iaurt, smântână, telemea. În 2013, a fost cumpărată fabrica de prelucrarea cărnii de la Carcea (Dolj), iar compania a început să producă mezeluri și specialități afumate.
Lactag operează o rețea proprie de magazine care are 28 de unități situate în București, Pitești, Craiova, Mioveni, Curtea de Argeș, Balș, Caracal, Drăgășani și Strehaia.
Printre principalii competitori ai Lactag se numără Albalact, FrieslandCampina (Napolact), Danone și Covalact.