Acționarii Cramele Recaș primesc dividende de aproape 4 milioane de euro

Acționarii Cramele Recaș primesc dividende de aproape 4 milioane de euro
Cristina Dobreanu
Cristina Dobreanu
scris 16 feb 2016

Acționarii producătorului de vin Cramele Recaș primesc dividende de 17 milioane de lei (3,82 milioane de euro) rezultate din profitul obținut în anii anteriori.

Compania Cramele Recaș este deținută de investitorul britanic Philip Andrew Cox și de Elvira Cox (30%), de Gheorghe și Lia Iova (31%) și de Ioan și Maria Georgiu (31%), iar restul participațiilor aparțin unor acționari mai mici.

Urmărește-ne și pe Google News

Philip Andrew Cox (48 de ani) a venit în România în 1991 și, inițial, a lucrat în distribuția de bere, ulterior reorientându-se către producția și distribuția de vin. El a investit în cele din urmă, în 1998, în Cramele Recaș. Cei doi parteneri români - Gheorghe Iova (57 de ani) și Ioan Georgiu (57 de ani) - conduceau echipa de la Cramele Recaș în momentul în care englezul a decis să investească acolo și, astfel, cei trei au devenit asociați.

Acționarii au decis în luna ianuarie ca ”din profitul net din anii anteriori, nerepartizat și înregistrat în contul 117- Rezultatul reportat, să se facă o repartizare de dividende către acționari, în sumă de 17.000.000 lei”.

La finalul lunii octombrie, acționarii au decis ca profitul net aferent anului 2014, adică 17,2 milioane de lei, să fie împărțit astfel: 4,4 milioane de lei (reprezentând profit reinvestit care a fost repartizat către alte rezerve), 1 milion de lei repartizat ca dividende către acționari, sume care urmau să fie plătite în cursul anului 2015; 11,8 milioane de lei reprezentau profitul nerepartizat în contul 117 «Rezultatul reportat». Tot atunci, acționarii companiei au hotărât să nu se facă repartizări din profitul net obținut în anii anteriori.

Horia Cardoș vrea să ducă rețeaua de magazine Agroland spre 280 de unități și țintește afaceri de 27 mil.euro CITEȘTE ȘI Horia Cardoș vrea să ducă rețeaua de magazine Agroland spre 280 de unități și țintește afaceri de 27 mil.euro

De asemenea, acționarii menționau că o astfel de repartizare a profitului net realizat în 2014 este necesară ținându-se cont de și de faptul că investițiile realizate în 2015 se ridică la aproximativ 4,5 milioane de euro. Astfel, printre investițiile făcute anul trecut se numără 2 milioane de euro pentru achiziția unei noi linii de îmbuteliere cu o capacitate dublă față de linia pe care o au în prezent, 1 milion de euro pentru extinderea unei hale de depozitare și montarea noii linii de îmbuteliere și 220.000 de euro pentru achiziționarea unui teren de 50 de hectare.

Cramele Recaș administrează o suprafață de aproximativ 1.100 de hectare de viță-de-vie în Recaș (județul Timiș) și Miniș (județul Arad). Grupul Cramele Recaș cuprinde mai multe firme, printre care Cramele Recaș SA (care deține crama), Cramele Recaș Prod (care deține podgoria), Cramele Recaș Group SRL (care se ocupă de comerț și distribuție). Cea mai mare companie, Cramele Recaș SA, a avut, în 2014, afaceri de 90,1 milioane de lei (20,3 milioane de euro) și un profit de 17,2 milioane de lei (3,9 milioane de euro).

Suprafața pe care se cultivă viță-de-vie în România este estimată la peste 176.000 de hectare, iar în 2015, producția de vin a fost de peste 4 milioane de hectolitri. În afară de Cramele Recaș, marii jucători de pe piața vinurilor din România sunt Vincon Vrancea, Murfatlar, Cotnari, Jidvei și Domeniile Tohani.

viewscnt
Afla mai multe despre
cramele recas
vin
dividende