Îngheț ori secetă- cocktailul meteo din 2021 este cu greu digerat de viticultorii francezi. După o recoltă mai degrabă târzie, este momentul pentru un prim bilanț. Potrivit Organizației Internaționale pentru vie și vin (OIV), Franța pierde locul său tradițional – numărul II la nivel mondial – și se plasează, pe acest sfârșit de 2021, pe locul III al producătorilor de vin, transmite RFI România.
Bilanțul mondial al producției de vin, publicat joi, 4 noiembrie, estimează că Franța produce anul acesta, 34,2 milioane de hectolitri – o scădere cu 27% în raport cu nivelul din 2020.
Concurenții săi, Italia și Spania, au avut și ei de suferit de pe urma condițiilor meteo, dar, în cazul lor, factura este ceva mai ușoară.
Cu 44,5 milioane de hectolitri de vin, un volum de minus 9%, Italia își păstrează coroana de lider mondial.
Iar Spania a produs cu 14% mai puțin vin, un total de 35 de milioane de hectolitri.
În Europa, unele state au înregistrat recolte foarte bune și au reușit să producă adevărate averi, după cum este cazul României, Ungariei, Germaniei și al Portugaliei, observă publicația Le Monde și adaugă : «atunci când trioul de pe podiumul mondial își vede recoltele diminuate, toate celelalte state producătoare ciocnesc».
Organizația Internațională pentru Vie și Vin apreciază că în 2021, producția generală va fi extrem de mică, la un nivel apropiat cu cel din 2017.
Estimarea, medie, este de 250 de milioane de hectolitri de vin, o scădere cu 4% față de anul trecut.
Si touși, în afara UE, recoltele au fost destul de bune.
CITEȘTE ȘI Cum îți aduci afacerea în onlineÎn Statele Unite, în ciuda unor episoade de secetă, se preconizează o producție de 24,3 milioane de hectolitri de vin, un plus de 6%, comparativ cu anul 2020 când incendiile au făcut pagube importante în California.
În Chile, Argentina, Brazilia, Africa de Sud, Australia – butoaiele de vin sunt pline. Pentru această zonă geografică se anunță o producție record de 59 de milioane de hectolitri de vin, o creștere de 19%.
Acum, trebuie subliniat că sunt estimări ce se referă la volumul de producție și nu la valoare.
Dacă Franța se află de obicei pe locul II în clasamentul mondial, după Italia, ca încasări din vin și produse derivate, Hexagonul se află acum pe primul loc și cel mai probabil își va păstra acest loc, în ciuda unei recolte reduse.
De fapt, Franța mizează pe exportul de șampanie, bordeaux, bourgogne și vin rosé de Provence – care, se vând din nou, foarte bine, după perioada de Covid, în care vânzările au stagnat.