Holde Agri Invest atrage 21 milioane de lei de la investitori

Holde Agri Invest atrage 21 milioane de lei de la investitori
scris 11 aug 2022

Holde Agri Invest, un holding anunțat în premieră de Profit.ro și lansat cu ținta de a deveni principal jucător în agricultură, a încheiat operațiunea de majorare a capitalului social, atrăgând aproximativ 21 milioane de lei de la investitori. Capitalul atras va sprijini planurile de dezvoltare ale companiei.

Este a doua operațiune de acest tip de la listarea companiei pe piața AeRO a Bursei de Valori București.

Urmărește-ne și pe Google News

„Agricultura este un domeniu care investițiile sunt necesare în mod constant pentru a putea obține producții în volume generoase și sănătoase.Ne aflăm în plin proces de pregătire a companiei pentru transferul pe Piața Principală în 2023, un pas firesc în evoluția noastră”, a declarat Liviu Zăgan, director general Holde Agri Invest.

Năsui - mesaj: În Ministerul Finanțelor se lucrează la un nou plan de naționalizare a Pilonului 2 de pensii. Totul e încă pe șest, vă scriu ca să știți ce urmează! Ministrul Muncii a ieșit anterior și el cu un mesaj în care se uită la banii din Pilonul 2 CITEȘTE ȘI Năsui - mesaj: În Ministerul Finanțelor se lucrează la un nou plan de naționalizare a Pilonului 2 de pensii. Totul e încă pe șest, vă scriu ca să știți ce urmează! Ministrul Muncii a ieșit anterior și el cu un mesaj în care se uită la banii din Pilonul 2

În cadrul AGEA din aprilie 2022, acționarii Holde Agri Invest au aprobat majorarea capitalului social al companiei prin emiterea unui număr de 32.034.898 acțiuni noi, Clasa A. Operațiunea a fost desfășurată în două etape, între iunie și august 2022.

În prima etapă, care a avut loc în perioada 24 iunie – 24 iulie 2022, acționarii Holde au avut posibilitatea de a cumpăra acțiuni HAI nou emise, Clasa A, pe baza drepturilor de preferință HAIR03. La finalizarea acestei etape, investitorii au subscris un total de 10.288.970 de acțiuni, iar compania a atras aproximativ 17 milioane de lei. Acțiunile au avut o valoare nominală de 1 leu și au fost oferite la un preț de 1,65 lei/acțiune.

În data de 10 august 2022, a fost închisă cea de-a doua etapă a operațiunii de majorare a capitalului social. În timpul acestei etape, 13.247.779 acțiuni noi rămase nesubscrise după prima etapă a majorării de capital social au fost emise ca urmare a compensării unor creanțe cu valoarea totală de aproximativ 22 milioane de lei – creanțe certe, lichide și exigibile rezultate din contractele de cesiune încheiate între companie și deținătorii de acțiuni din Clasa B în cadrul programului de răscumpărare aprobat în cadrul AGEA din aprilie 2022 și o creanță certă, lichidă și exigibilă a Administratorului Unic față de companie.

Anularea acțiunilor din Clasa B răscumpărate în cea de-a doua etapă a operațiunii de majorare a capitalului social urmează să fie supusă votului în următoarea Adunare Generală a Acționarilor, restul de aproximativ 400 de mii de acțiuni din Clasa B, pentru care nu s-au semnat contracte de răscumpărare, urmând să fie răscumpărate până la data de 27.10.2023.

După stabilirea numărului total de acțiuni necesare conversiei creanțelor descrise mai sus, alte 8.498.141 de acțiuni clasa A care au rămas nesubscrise în prima etapă au fost oferite investitorilor în timpul plasamentului privat. În cadrul acestei etape, investitorii au subscris un număr de 2.362.320 de acțiuni, compania atrăgând aproximativ 4 milioane de lei, suplimentar față de sumele atrase în cadrul primei etape.

„În ceea ce privește utilizarea fondurilor atrase, aproximativ 65% vor fi îndreptate spre extinderea suprafețelor prin achiziția de ferme în județe, precum Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, dar și Olt sau Constanța. Restul de 35% va fi utilizat pentru investiții în modernizarea fermelor existente, în vederea creșterii semnificative a profitabilității companiei. Modernizarea fermelor noastre include investiții în spații de depozitare, utilaje și irigații, care pot maximiza producția, dar și în proiecte agri-tech cu care putem avea sinergii foarte bune”, a declarat Iulian Cîrciumaru, Președinte al Consiliului de Administrație al Holde Agri Invest.

În ceea ce privește achiziția de terenuri, Holde intenționează să combine finanțarea prin fondurile atrase în urma majorării capitalului social cu împrumuturi bancare, în proporție de 15%, respectiv 85%.

Holde Agri Invest a avut venituri consolidate de 59 milioane de lei în 2021, în creștere cu 46% față de anul 2020 și un profit net, conform IFRS, de 7,3 milioane de lei, o apreciere cu 38% comparativ cu anul anterior.

În 2021, Holde a obținut 28.301 tone de culturi tehnice, dintre care 2.121 tone culturi ecologice de grâu, floarea-soarelui și mazăre, respectiv 26.180 tone culturi convenționale, de grâu, porumb, rapiță, floarea-soarelui și soia. Comparativ cu anul agricol 2019-2020, totalul producției realizate de Holde a crescut cu 18%.

În 2021, Holde Agri Invest a derulat un program investițional de aproximativ 53 de milioane de lei, finanțat din surse proprii și împrumutate, respectiv credite bancare și contracte de leasing financiar. Investițiile în echipamente tehnologice și achiziționarea de ferme, implicit extinderea suprafeței exploatate au reprezentat pilonii principal ai programului investițional.

Prin urmare, în ceea ce privește extinderea suprafețelor exploatate de către companie, pe parcursul anului trecut, Holde a finalizat achiziția nucleului Videle, aproximativ 2.400 ha și a efectuat noi achiziții, prin preluarea societăților Interprest Agrotex și Agro Fields Future. Prin Interprest a fost adăugată o suprafață de aproximativ 400 ha la nucleul Roșiori, care are în prezent o suprafață totală de aproximativ 3.650 ha, iar prin achiziționarea Agro Fields Future a fost extinsă suprafața nucleului Frumușani cu 250 ha, acesta având în momentul de față o suprafață totală de circa 3.650 ha.

Anterior, Holde a cumpărat o participație în Enten Systems, o companie de tehnologie în agricultură. Valoarea tranzacției se ridică la 370.000 lei, din care aproximativ 247.000 lei a fost pentru achiziționarea unei participații minoritare, iar 123.000 de lei reprezintă o finanțare convertibilă în acțiuni.

Holde Agri Invest deține și o participație de 12% în start-up-ul românesc, AgroCity.

Acțiunile Holde Agri Invest sunt listate pe piața AeRO a Bursei de Valori București din data de 1 octombrie 2020 și se tranzacționează sub simbolul bursier HAI. Compania are o capitalizare de piață de aproximativ 118 milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
holde agri invest
terenuri