Guvernul francez a anunțat că va pune deoparte 200 de milioane de euro pentru a finanța distrugerea producției excedentare de vin, în încercarea de a sprijini producătorii aflați în dificultate și de a susține prețurile, relatează The Guardian, care citează AFP.
Mai multe regiuni importante producătoare de vin din Franța, în special zona Bordeaux, se confruntă cu dificultăți din cauza unei combinații de factori, printre care se numără schimbările în obiceiurile de consum, criza costului vieții și efectele Covid-19, scrie News.ro.
Scăderea cererii de vin a dus la o supraproducție, la o scădere bruscă a prețurilor și la dificultăți financiare majore pentru unu din trei producători de vin din regiunea Bordeaux, potrivit asociației locale a agricultorilor.
Cei mai importanți experți în domeniu vor participa la Maratonul Vinului, programat să fie organizat de PROFIT NEWS TV pe 31 august, cu sprijinul UnVinpeZi
Un fond inițial al UE de 160 de milioane de euro pentru distrugerea vinului a fost suplimentat la 200 de milioane de euro de către guvernul francez, a declarat vineri ministrul agriculturii, Marc Fesneau.
Banii sunt "destinați să oprească prăbușirea prețurilor și pentru ca producătorii de vinuri să poată găsi din nou surse de venit", dar ministrul a subliniat că industria trebuie "să privească spre viitor, să se gândească la schimbările obiceiurilor în rândul consumatorilor și să se adapteze".
Regiunea sud-vestică Languedoc, cea mai mare zonă viticolă a țării, cunoscută pentru vinurile sale roșii, a fost puternic afectată de scăderea cererii de vin.
Alcoolul din vinul distrus poate fi vândut companiilor pentru a fi utilizat în produse nealimentare, cum ar fi dezinfectantul pentru mâini, produsele de curățare și parfumuri.
"Producem prea mult, iar prețul de vânzare este sub prețul de producție, așa că pierdem bani", a explicat Jean-Philippe Granier, de la asociația producătorilor de vin din Languedoc.
CITEȘTE ȘI GM începe testele pe șosea cu mașini autonome de nivel 4În iunie, Ministerul Agriculturii a anunțat, de asemenea, un fond de 57 de milioane de euro pentru a finanța scoaterea viței-de-vie de pe aproximativ 9.500 de hectare în regiunea Bordeaux, în timp ce alte fonduri publice sunt disponibile pentru a încuraja cultivatorii de struguri să se orienteze către alte produse, cum ar fi măslinele.
Ultima dată, Europa a suferit de pe urma unei supraproducții de vin la mijlocul anilor 2000, ceea ce a obligat UE să își reformeze politica agricolă pentru a reduce producția masivă de vin care era stimulată de propriile subvenții.
Potrivit cifrelor UE, cele 27 de state membre cheltuiesc încă 1,06 miliarde de euro anual pentru acest sector.
Pe lângă tendința pe termen lung a consumatorilor de a se orienta către bere și alte băuturi, industria a fost grav afectată de pandemia Covid, care a dus la închiderea restaurantelor și barurilor din întreaga lume, ceea ce a dus la o scădere drastică a vânzărilor.
Creșterile recente ale prețurilor la alimente și combustibili, legate de creșterea vertiginoasă a prețurilor energiei la nivel mondial și de invazia rusă în Ucraina, au determinat, de asemenea, cumpărătorii să își reducă cheltuielile pentru bunuri neesențiale, cum ar fi vinul.