Producția anuală de boabe de cacao a Ecuadorului ar urma să atingă pragul de 500.000 de tone în următorii doi ani, ceea ce ar permite țării sud-americane să devanseze Ghana și să ajungă pe poziția a doua în topul celor mai mari cultivatori mondiali, estimează Asociația exportatorilor de cacao din Ecuador (Anecacao), transmite Reuters.
Cu prilejul unei conferințe mondiale organizate la Bruxelles, președintele Anecacao, Merlyn Casanova, a precizat că creșterea explozivă a prețurilor mondiale la cacao i-a făcut pe fermierii din Ecuador să facă investiții mari în culturile lor de arbori de cacao. Dacă arborii de cacao sunt tunși și tratați cu îngrășăminte și pesticide, randamentul culturilor poate crește semnificativ, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În ultimele șase luni, prețurile mondiale la cacao s-au triplat, după ce evoluțiile meteo nefavorabile și bolile au redus producția de boabe de cacao în Coasta de Fildeș și Ghana, care împreună sunt responsabile pentru aproximativ 60% din producția mondială.
Ecuadorul, care în prezent este al treilea mare producător mondial de boabe de cacao, urmează să producă în acest sezon o cantitate de 437.000 de tone, față de 413.000 de tone în sezonul precedent.
Merlyn Casanova a subliniat că fermierii din Ecuador primesc pentru boabele lor de cacao undeva între 80-90% din prețurile mondiale. Este vorba de o situație favorabilă comparativ cu cultivatorii din Coasta de Fildeș și Ghana, care în cel mai bun caz primesc între 60-70% din prețurile mondiale, și în prezent le sunt oferite prețuri mult mai mici.
Cu toate acestea, Merlyn Casanova și-a exprimat îngrijorarea că fermierii din Ecuador ar putea avea probleme în a-și vinde boabele de cacao în Europa, începând de anul următor, din cauza legislației UE care interzice importurile de materii prime care au legătură cu defrișările. Legea cere importatorilor UE de cacao și alte materii prime agricole să dovedească că bunurile lor nu au contribuit la distrugerea pădurilor, de exemplu prin urmărirea lotului de unde provin boabele lor de cacao.
Merlyn Casanova a spus că Ecuadorul nu are un sistem de trasabilitate pentru cacao și în prezent caută fonduri pentru a pune la punct un astfel de sistem. În plus, este prea târziu pentru a demara procesul, având în vedere că legea UE intră în vigoare la finele lui 2024. Există unele companii private în Ecuador care pot să urmărească de unde provin boabele lor de cacao, dar acoperirea lor este una deficitară și este în continuare nevoie de un sistem național, a adăugat președintele Anecacao.
Europa este cel mai mare consumator mondial de cacao, în condițiile în care procesează aproximativ 35% din toate boabele de cacao din care se fabrică ciocolată.