Persoanele fizice nu vor mai putea crește, în cadrul propriilor gospodării, pentru consum, decât cel mult 5 porci. Porcii vor fi crescuți numai pentru îngrăşare, fiind interzisă reproducţia acestora și hrănirea lor cu ”resturi alimentare”. Persoanele fizice vor putea crește și chiar comercializa doar în exploatații comerciale, autorizate sanitar-veterinar, cel mult 15 porci anual, prevede un proiect de lege adoptat de Senat.
Proiectul, inițiat de UDMR și susținut de PSD, PNL și USR, a fost adoptat cu 70 de voturi pentru (față de 69 câte erau necesare pentru adoptare), 10 senatori votând împotrivă, iar alți 47 abținându-se.
Proiectul prevede că, odată cu intrarea în vigoare a legii, creşterea porcinelor va fi făcută de către persoanele fizice doar în două moduri.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
- Persoanele fizice în cadrul exploataţiilor non-comerciale de subzistenţă, înregistrate în Sistemul Naţional de Identificare şl înregistrare a Animalelor - SNIIA, vor crește maximum 5 porci.
Porcinele vor fi crescute numai pentru îngrăşare, fiind interzisă reproducţia în aceste exploataţii. Carnea şi produsele din carne rezultate în urma sacrificării porcilor nu se vor comercializa şi vor fi destinate exclusiv consumului în gospodăria proprie.
- Persoanele fizice, neînregistrate la ORC, din cadrul exploataţiilor comerciale de tip familial, înregistrate în SNIIA și autorizate sanitar - veterinar, vor putea crește o scroafă însămânţată artificial şi produşii acesteia sau maximum 15 porci la îngrăşat pe an, atât pentru consum familial, cât şi pentru comercializare la nivel judeţean, în baza atestatului de producător şi a carnetului de comercializare.
Proiectul prevede totodată că în perioada în care este confirmată pesta porcină africană e teritoriul României, va fi interzisă creşterea porcinelor în aer liber.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Declarația anuală privind beneficiarul real - la un pas de a fi eliminată din nou. Excepții și noi condiții la declararea beneficiaruluiSenatorii au stabilit și o serie de obligații pentru creșterea și îngrijirea porcilor în exploatațiile non-comerciale - deci în cazul persoanelor fizice care cresc porci pentru consum -, printre care și interdicția hrănirii animalelor cu ”resturi alimentare”.
Astfel, pentru exploataţiile non-comerciale a fost impusă obligaţia respectării următoarelor ”cerinţe minime de biosecuritate”:
a) să nu hrănească porcinele cu resturi alimentare şi/sau cu alte subproduse de origine animală;
b) să deţină porcinele în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcinele deţinute din alte exploataţii sau cu porci sălbatici;
c) să îngrijească porcinele astfel încât să nu existe posibilitatea de contact între porcinele din exploataţie şi orice carcasă, sau parte de carcasă provenite de la porcii sălbatici - porci vânaţi sau morţi, carne şi subproduse rezultate de la acestea;
d) să ofere facilităţi pentru persoana care lucrează cu porcinele în vederea schimbării hainelor şi încălţămintei la intrarea şi ieşirea în/din adăpostul porcinelor;
e) să amenajeze dezinfectoare încălţăminte, atât la intrarea, cât şi la ieşirea din adăpost;
f) să nu intre în adăpost de porcine, timp de 48 ore, dacă participă la activităţi de vânătoare;
CITEȘTE ȘI Ponea (ANSVSA): Sunt 20.000 de samsari care vând ilegal sute de porci și împrăștie pesta porcină pe teritoriul Românieig) să notifice medicul veterinar oficial/medicul veterinar de liberă practică împuternicit cu privire la:
1. orice modificare a stării de sănătate a porcinelor.
2. orice sacrificare pentru consum familial efectuată în exploataţie, precum şi orice modificare constatată la nivelul carcasei şi/sau organelor, ca urmare a sacrificării porcinelor în vederea consumului familial;
3. orice mortalitate apărută la porcinele pe care le deţine în exploataţie;
h) echipamentele, ustensilele utilizate la îngrijirea porcinelor din exploataţie să fie folosite exclusiv acestei activităţi;
i) să fie evitate sau excluse vizitele nejustificate ale unor persoane străine/neavizate la nivelul adăpostului porcinelor;
j) să nu crească în exploataţie scroafe şi/sau vieri folosiţi pentru reproducere - această condiţie nu se aplică exploataţiilor comerciale;
k) să nu hrănească porcinele cu furaje de origine vegetală pe o perioadă de cel puţin 30 de zile de la recoltarea acestora;
l) să nu folosească aşternut vegetal pe o perioadă de cel puţin 90 de zile de la recoltare.
CITEȘTE ȘI 20 de tone de mațe de porc venite din Spania via China au fost respinse în Portul Constanța din cauză că aveau prea mult antibioticProiectul va fi transmis acum spre dezbatere și vot final deputaților.