Culturile de porumb și floarea soarelui din Buzău, afectate în proporție de 100%. Agricultorii spun că ''s-au topit''

Culturile de porumb și floarea soarelui din Buzău, afectate în proporție de 100%. Agricultorii spun că ''s-au topit''
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 iul 2024

Culturile de porumb și floarea soarelui din localitățile aflate în sudul județului Buzău au fost afectate în totalitate, atrag atenția agricultorii care mai precizează că în acest an înregistrează una dintre cele mai scăzute producții la grâu.

La Cilibia, una dintre comunele afectate de seceta din acest an, producția de grâu rezultată este sub nivelul celei din anul precedent.

Urmărește-ne și pe Google News
Aviz final al CNAIR pentru opt pasaje rutiere și pietonale în Oradea CITEȘTE ȘI Aviz final al CNAIR pentru opt pasaje rutiere și pietonale în Oradea

"Nici în cele mai urâte vise nu credeam că 2024 va aduce așa de mari surprize, mult mai mari decât anul 2023 pe care l-am încheiat tot cu vise urâte. Atunci păioasele au fost salvate de o ploaie care a venit cu câteva zile înainte de sărbătorile pascale, în jur de 30l/mp suficient sau acoperitor ca acele culturi să facă producții de peste 5.000-6.000 kg/ha. Anul acesta în schimb, cu toată strădania agricultorilor, să recoltezi o oră cu combina și să faci 7.000 kg grâu, abia să umpli un buncăr, mi-a fost greu să cred. Producția în acest an va fi între 500 și 1.500 kg, dar cred că numeri pe degete asemenea tarlale, iar la prețurile vehiculate pe piață la momentul acesta, de 80, 90 de bani, este inacceptabil", a declarat primarul comunei Cilibia, Ion Enache.

Situația cea mai gravă este înregistrată la culturile de porumb și floarea soarelui. În ciuda lucrărilor agricole efectuate la timp, lipsa precipitațiilor și perioada lungă cu temperaturi de peste 40 de grade au afectat într-o proporție semnificativă terenurile cultivate, scrie Agerpres.

"Utilajele pe care foarte mulți agricultori și le-au achiziționat dau posibilitatea ca lucratul terenului să nu mai fie o problemă. Din punct de vedere climatic, minunea ar fi următoarea, să se poată însămânța în toamnă pentru că, la ora la care vorbim, sunt compromise culturile de porumb și de floarea soarelui în procent de 100%. De la Buzău spre C.A. Rosetti, Cilibia, Brăila, se vede cultura de porumb uscată ca la un sfârșit de septembrie-octombrie. Nici floarea soarelui nu este departe, fiind puțin mai rezistentă, dar nu ne bucură cu nimic 300-400 de kg de floare la hectar. Dacă tragem linie, rezultatul este pagubă", a precizat Ion Enache.

În perioada următoare, porumbul ar putea fi recoltat înainte de termen, pentru a fi utilizat în hrana animalelor.

"Efectivele de animale sunt din ce în ce mai puține și cel care însămânțează pentru o producție și are și animale s-a străduit să adune câte ceva astfel încât peste iarnă să poată trece cu bine. La ora aceasta și pășunile sunt în același stadiu de uscăciune, nu vezi o palmă de pământ cu o plantă verde. Încearcă să asigure hrană pentru efectivele de animale, încă mai sunt diverși agricultori care se mai încăpățânează să creadă că ferma mixtă este ferma viitorului", a subliniat edilul.

Bill Gates este cel mai mare proprietar privat de terenuri agricole din Statele Unite. Explicația - de ce cumpără atât CITEȘTE ȘI Bill Gates este cel mai mare proprietar privat de terenuri agricole din Statele Unite. Explicația - de ce cumpără atât

Un agricultor confirmă situația și în zona comunelor Țintești și Gălbinași.

"Anul agricol este jalnic. La 200 de kg grâu cât am recoltat, să mai dăm și arendă (...) și când am însămânțat am băgat 250 de kg, iar floarea soarelui și porumbul s-au topit. Producție zero la Țintești, Gălbinași. În momentul de față nu avem surse de irigat, avem colegi cu puțuri forate, dar nu rentează, costurile sunt foarte mari", a declarat Viorel Istrățoiu.

Situația dificilă cu care se confruntă agricultorii în acest an i-a determinat pe specialiștii Direcției Agricole să solicite Ministerului Agriculturii o modificare a legislației, în sensul de a relaxa procedurile prin intermediul cărora sunt acordate despăgubiri pe fondul secetei.

"Am făcut demersuri pentru modificarea legislației în legătură cu atribuirea despăgubirilor. Specialiștii de la Direcția Agricolă au făcut sesizare la minister și se va schimba legislația în sensul de a ușura procedurile de întocmire a proceselor verbale, a formulelor de calcul. O să simplificăm foarte mult și o să mergem pe o variantă de evaluare la fața locului, stabilirea unui procent și încheierea unui proces verbal pentru despăgubiri. Producția la porumb este zero, nu ne putem ascunde, s-a topit. După atâtea sute de grade acumulate în sol în decursul unei luni nu poate să reziste absolut nimic", a declarat directorul Direcției pentru Agricultură Județeană, Cosmin Florea.

Recent, Primăria Buzău a prezentat un proiect pilot pentru amenajarea unui sistem de irigații în suprafață de peste 25.000 de hectare utilizând apa epurată provenită de la stația de epurare a municipiului. Inițiativa ar urma să vină în sprijinul agricultorilor din comunele limitrofe orașului cu precădere în perioadele secetoase.

viewscnt
Afla mai multe despre
porumb
floarea soarelui
buzau