Boala limbii albastre revine în România; 28 de animale sunt suspecte, patru ferme afectate

Boala limbii albastre revine în România; 28 de animale sunt suspecte, patru ferme afectate
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 sep 2015

Boala limbii albastre (Bluetongue) a revenit în România, afectând câteva ferme din nord-estul țării, transmite site-ul thecattlesite.com. Serotipul 4, același care a provocat epidemia din perioada august - decembrie 2014, a fost identificat în 18 cazuri, de când a fost făcută notificarea inițială, în 7 septembrie.

Cele mai recente date, din 18 septembrie, arată că 28 de animale sunt suspecte, fiind a patra fermă unde se constată boala limbii albastre.

Urmărește-ne și pe Google News

Autoritățile au adoptat măsuri pentru a reduce deplasarea animalelor în zona județului Botoșani unde s-au depistat animale infectate.

Și Ungaria a confirmat luna aceasta cazuri de animale infectate cu boala limbii albastre.

Săptămâna trecută, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că boala limbii albastre a fost diagnosticată, în data de 4 septembrie, în trei exploatații din localitatea Boboluști, județul Botoșani, motiv pentru care au fost organizate deja întâlniri de informare și instruire cu medicii veterinari, în județe, pentru prevenirea răspândirii bolii.

Reprezentanții ANSVSA susțin că au notificat Comisia Europeană și statele membre ale Uniunii Europene, dar și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animală (OIE), despre prezența virusului pe teritoriul României.

ANSVSA precizează că în jurul focarelor s-a instituit o zonă de control de 20 kilometri, "fiind interzisă ieșirea rumegătoarelor cu excepția animalelor destinate abatorizării".

Potrivit OIE, Bluetongue (serotipul 8) a fost confirmată, în 11 septembrie 2015, la 27 de bovine și 6 ovine dintr-o fermă de 200 de ovine dar și 150 de bovine din Franța, țara unde virusul Bluetongue nu a mai fost depistat din 2010. În 10 septembrie 2015 au fost confirmate două cazuri de Bluetongue și la 2 bovine dintr-o fermă de 300 de capete din sudul Ungariei (Comitatul Tolna). Ultimul caz de Bluetongue în Ungaria a fost confirmat în ianuarie 2015.

Această boală nu afectează omul, dar produce pagube economice, datorită restricțiilor aplicate mișcării animalelor.

Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înțepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides și nu prin contactul direct între animale. Boala afectează rumegătoarele domestice și sălbatice, de cele mai multe ori oi, dar și vite și capre, și are caracter sezonier.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
boala limbii albastre
bluetongue