Un juriu din California a decis ca Bayer să plătească despăgubiri de 2 miliarde de dolari unui cuplu care acuză că erbicidul Roundup, bazat pe glifosat, i-a îmbolnăvit de cancer, aceasta fiind cea mai mare sumă stabilită până acum de o instanță americană împotriva grupului german, în litigiile legate de produsul fabricat de divizia Monsanto, transmite Reuters.
Este probabil ca nivelul despăgubirilor să fie redus din cauza unei decizii a Curții Supreme a Statelor Unite, care limitează raportul dintre daunele punitive la cele compensatorii la 9 la 1, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Juriul a decis un nivel de 2 miliarde de dolari pentru daunele punitive și de 55 de milioane de dolari pentru daunele compensatorii.
Este al treilea verdict consecutiv al unui juriu împotriva companiei în aceste litigii.
Bayer a cumpărat producătorul american de erbicide Monsanto în 2018, pentru 63 de miliarde de dolari. Cele două verdicte anterioare ale unor jurii au avut loc tot în California, unul la un tribunal statal și unul la un tribunal federal.
Juriul de la Curtea Superioară din ținutul Alameda, din Oakland, a decis luni că Bayer este răspunzătoare de limfomul non-Hodgkin de care s-au îmbolnăvit Alva și Alberta Pilliod, a declarat un purtător de cuvânt al cuplului.
Juriul i-a acordat compensații de 18 milioane de dolari și daune punitive de 1 miliard de dolari lui Alva Pilliod și compensații de 37 de milioane de dolari și daune punitive de 1 miliard de dolari soției sale, Alberta Pilliod.
Potrivit juriului, Roundup a fost conceput greșit, compania nu a informat în privința riscurilor cancerigene și a acționat cu neglijență.
Grupul german producător de chimicale are peste 13.400 de procese legate de riscul de cancer al erbicidului.
Următorul proces cu juriu în litigiile legate de glifosat este programat în august, la un tribunal statal din Missouri, acesta urmând să fie primul juriu din afara Califroniei care va audia un caz referitor la erbicidul Roundup. Procesul va avea loc în ținutul St. Louis, unde se află fostul sediu central al Monsanto.
Bayer și-a exprimat dezamăgirea într-un comunicat, considerând decizia ”exagerată și nejustificată”.
Potrivit companiei, Alva și Alberta Pilliod au un lung istoric de afecțiuni cunoscute ca factori de risc substanțiali pentru limfomul non-Hodgkin.
Bayer a mai susținut că studii efectuate pe parcursul a zeci de ani de către companie și cercetători independenți au arătat că glifosatul și Roundup sunt sigure pentru utilizare. Bayer a făcut referire și la mai multe autorități de reglementare din lume care au constatat că glofosatul nu este cancerigen pentru oameni.
O investigație efectuată de Reuters a descoperit că Agenția Internațională pentru Cercetări a Organizației Mondiale a Sănătății a eliminat expresia ”ne-cancerigen” din constatările sale, care intra în contradicție cu concluzia finală că produsul provoacă probabil cancer.
Agenția pentru Protecția Mediului din SUA, Agenția Europeană pentru Chimicale și alte autorități de reglementare au constatat că este improbabil ca glifosatul să peovoace cancer la oameni.