AVSVSA: Pesta porcină africană evoluează în 19 județe, cu un număr de 1.139 de focare; au fost eliminați peste 364.000 de porci și s-au acordat despăgubiri în valoare de peste 237 de milioane de lei

AVSVSA: Pesta porcină africană evoluează în 19 județe, cu un număr de 1.139 de focare; au fost eliminați peste 364.000 de porci și s-au acordat despăgubiri în valoare de peste 237 de milioane de lei
scris 21 dec 2018

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 297 de localități din 19 județe, cu un număr de 1.139 de focare și 527 de cazuri la mistreți, potrivit ultimului bilanț al Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). În total, au fost eliminați 364.157 de porci afectați de boală și -au acordat despăgubiri în valoare de peste 237 de milioane de lei.

Potrivit ANSVSA, au fost stinse 12 focare în județul Satu Mare și un focar în județul Dâmbovița. De asemenea, unitatea de procesare a cărnii aparținând societății S.C. Carniprod SRL și-a reluat activitatea, în data de 14.08.2018, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Cele mai multe focre de PPA sunt în județul Tulcea, respectiv 572 de focare (dintre care 5 focare la exploatații comerciale și un focar la o exploatație de tip A) și 100 de cazuri la mistreți.

România se menține în topul celor mai mari producători de bere din Uniunea Europeană CITEȘTE ȘI România se menține în topul celor mai mari producători de bere din Uniunea Europeană

Focare mai sunt în judedțele Satu-Mare – 6 focare în gospodăriile populației și 28 cazuri la mistreți; Bihor – 48 de focare în gospodăriile populației și 2 cazuri la mistreț; Sălaj – 5 cazuri la mistreți; Constanța – 88 de focare în gospodăriile populației și 4 cazuri la mistreți; Ialomița – 125 de focare în gospodăriile populației și 35 de cazuri la mistreți; Galați – 16 focare în gospodăriile populației și 7 cazuri la mistreți; Ilfov – 10 focare în gospodăriile populației; Călărași – 100 de focare (dintre care 1 focar la o exploatație comercială) și 26 de cazuri la mistreț; Buzău – 6 focare în gospodăriile populației și un caz la mistreț; Giurgiu – 26 focare în gospodăria populației și 12 cazuri la mistreț; Teleorman – 8 focare în gospodăria populației și 303 cazuri la mistreți; Maramureș – 3 focare în gospodăria populației; Vrancea – un focar în gospodăria populației; Dolj – un focar în gospodăria populației; Argeș – un focar în gospodăria populației; Olt – 5 focare în gospodăria populației și 2 cazuri la misteți și Dâmbovița – un focar într-o exploatație de tip A.

”Au fost despăgubiți 8.409 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 237.311.620 de lei”, au prcizat oficialii ANSVSA.

Prezența virusului PPA în România a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare.

”Evoluția bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice și de laborator, iar zilnic se analizează situația existentă, se aplică măsuri și se întreprind acțiuni în funcție de circumstanțe. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar sau DSVSA județeană. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație”, a mai transmis ANSVSA.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.

viewscnt
Afla mai multe despre
pesta porcina
avsvsa