Aspartamul, unul dintre cei mai răspândiți îndulcitori din lume, prezent în produsele dietetice, cum sunt sucurile Coca Cola Zero, guma de mestecat Orbit, iaurturile dietetice și chiar ketchup-ul, va fi catalogat în iulie ca fiind „posibil cancerigen pentru oameni” pentru prima dată de către Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), divizia de cercetare a cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), au declarat surse care cunosc acest proces, citate de agenția Reuters.
Decizia IARC, finalizată la începutul acestei luni după o reuniune a experților externi ai grupului, este menită să evalueze dacă un produs este sau nu un pericol potențial, pe baza tuturor dovezilor publicate, scrie G4Media.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ea nu ia în considerare cantitatea de produs pe care o persoană o poate consuma în siguranță. Acest sfat pentru persoanele fizice provine de la un comitet separat de experți al OMS privind aditivii alimentari, cunoscut sub numele de JECFA (Comitetul mixt de experți pentru aditivi alimentari al OMS și al Organizației pentru Alimentație și Agricultură), alături de determinările autorităților naționale de reglementare.
Cu toate acestea, hotărâri similare ale IARC din trecut pentru diferite substanțe au stârnit îngrijorări în rândul consumatorilor cu privire la utilizarea acestora, au dus la procese și au presat producătorii să recreeze rețete și să treacă la alternative. Acest lucru a dus la critici potrivit cărora evaluările IARC pot fi derutante pentru public.
JECFA, comitetul OMS privind aditivii, analizează, de asemenea, utilizarea aspartamului în acest an. Reuniunea sa a început la sfârșitul lunii iunie și urmează să își anunțe concluziile în aceeași zi în care IARC își va face publică decizia – pe 14 iulie.
Din 1981, JECFA a declarat că aspartamul este sigur pentru consum în limitele zilnice acceptate. De exemplu, un adult care cântărește 60 kg ar trebui să bea între 12 și 36 de cutii de suc dietetic – în funcție de cantitatea de aspartam din băutură – în fiecare zi pentru a fi în pericol. Opinia sa a fost împărtășită pe scară largă de autoritățile naționale de reglementare, inclusiv în Statele Unite și Europa.
Un purtător de cuvânt al IARC a declarat că atât concluziile comitetului IARC, cât și cele ale JECFA sunt confidențiale până în iulie, dar a adăugat că acestea sunt „complementare”, concluzia IARC reprezentând „primul pas fundamental pentru a înțelege carcinogenitatea”. Comitetul pentru aditivi „efectuează evaluarea riscurilor, care determină probabilitatea ca un anumit tip de rău (de exemplu, cancerul) să apară în anumite condiții și niveluri de expunere”.
CITEȘTE ȘI VIDEO - PROFIT NEWS TV Maratonul Made in Romania BVB: Cele mai multe companii din cele monitorizate de Bursă sunt în domeniul IT&CCu toate acestea, industria și autoritățile de reglementare se tem că desfășurarea ambelor procese aproximativ în același timp ar putea crea confuzie, potrivit scrisorilor autorităților de reglementare din SUA și Japonia, consultate de Reuters.
„Rugăm ambele organisme să își coordoneze eforturile de revizuire a aspartamului pentru a evita orice confuzie sau îngrijorare în rândul publicului”, a scris Nozomi Tomita, un oficial din cadrul Ministerului japonez al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, într-o scrisoare datată 27 martie către directorul general adjunct al OMS, Zsuzsanna Jakab.
În scrisoare se cerea, de asemenea, ca concluziile celor două organisme să fie publicate în aceeași zi, așa cum se întâmplă în prezent. Misiunea japoneză de la Geneva, unde se află sediul OMS, nu a răspuns la o solicitare de comentarii.
Aspartamul, o temă de dezbatere
Hotărârile IARC pot avea un impact uriaș. În 2015, comitetul său a concluzionat că glifosatul este „probabil cancerigen”. Ani mai târziu, chiar dacă alte organisme, precum Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), au contestat acest lucru, companiile încă resimțeau efectele deciziei. În 2021, compania germană Bayer a pierdut al treilea apel împotriva unor verdicte ale instanțelor americane care au acordat despăgubiri clienților care au pus cancerul lor pe seama utilizării erbicidelor sale pe bază de glifosat.
Deciziile IARC s-au confruntat, de asemenea, cu critici pentru că au stârnit alarme inutile în legătură cu substanțe sau situații greu de evitat. Acesta a inclus anterior munca de noapte și consumul de carne roșie în categoria „probabil cancerigenă”, iar utilizarea telefoanelor mobile în categoria „posibil cancerigenă”, la fel ca și în cazul aspartamului.
„IARC nu este un organism de siguranță alimentară, iar analiza lor asupra aspartamului nu este cuprinzătoare din punct de vedere științific și se bazează în mare măsură pe cercetări larg discreditate”, a declarat Frances Hunt-Wood, secretarul general al Asociației Internaționale a Îndulcitorilor (ISA).
Organismul, printre ai cărui membri se numără Mars Wrigley, o unitate Coca-Cola și Cargill, a declarat că are „îngrijorări serioase cu privire la revizuirea IARC, care poate induce în eroare consumatorii”.
Directorul executiv al Consiliului Internațional al Asociațiilor de Băuturi, Kate Loatman, a declarat că autoritățile de sănătate publică ar trebui să fie „profund îngrijorate” de „opinia scursă” și a avertizat, de asemenea, că „ar putea induce în mod inutil consumatorii în eroare, determinându-i să consume mai mult zahăr în loc să aleagă opțiuni sigure fără zahăr și cu conținut scăzut de zahăr”.
Aspartamul a fost studiat pe larg de ani de zile. Anul trecut, un studiu observațional realizat în Franța pe 100.000 de adulți a arătat că persoanele care consumau cantități mai mari de îndulcitori artificiali – inclusiv aspartam – aveau un risc de cancer ușor mai mare.
Acesta a urmat unui studiu al Institutului Ramazzini din Italia la începutul anilor 2000, care a raportat că unele cancere la șoareci și șobolani au fost legate de aspartam.
Cu toate acestea, primul studiu nu a putut dovedi că aspartamul a provocat creșterea riscului de cancer, iar metodologia celui de-al doilea studiu a fost pusă sub semnul întrebării, inclusiv de către EFSA, care l-a evaluat.
Utilizarea aspartamului este autorizată la nivel mondial de către autoritățile de reglementare care au analizat toate dovezile disponibile, iar marii producători de alimente și băuturi au apărat timp de decenii utilizarea acestui ingredient. IARC a declarat că a evaluat 1.300 de studii în cadrul revizuirii sale din iunie.
CITEȘTE ȘI VIDEO - PROFIT NEWS TV Maratonul Made in Romania - CEO EVOLOR: Consumatorul nu mai cumpără fără discernământ. Competiția noastră pe piață este foarte acerbă. Avem setată o strategie de ocupare a spațiilor și în retailul tradiționalModificările recente ale rețetelor de către gigantul Pepsico demonstrează lupta pe care o are industria atunci când vine vorba de echilibrarea preferințelor de gust cu preocupările legate de sănătate. Pepsico a eliminat aspartamul din sucuri în 2015, aducându-l înapoi un an mai târziu, pentru ca în 2020 să îl elimine din nou.
Includerea aspartamului pe lista de posibile substanțe cancerigene are ca scop să motiveze mai multe cercetări, au declarat surse apropiate IARC, ceea ce va ajuta agențiile, consumatorii și producătorii să tragă concluzii mai ferme.
Dar, de asemenea, este probabil că va aprinde din nou dezbaterea cu privire la rolul IARC, precum și la siguranța îndulcitorilor în general.
Luna trecută, OMS a publicat orientări care îi sfătuiesc pe consumatori să nu folosească îndulcitori fără zahăr pentru controlul greutății. Orientările au stârnit furie în industria alimentară, care susține că acestea pot fi utile pentru consumatorii care doresc să reducă cantitatea de zahăr din dieta lor.