ANSVSA: Pesta porcină africană evoluează în peste trei sute de localități din 19 județe

ANSVSA: Pesta porcină africană evoluează în peste trei sute de localități din 19 județe
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 ian 2019

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 303 localități din 19 județe, cu un număr de 1.153 de focare, a anunțat, vineri, Autuoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Au fost sacrificați peste 364.000 de porci și s-au acordat despăgubiri în valoare de peste 251 de milioane de lei.

Potrivit ANSVSA, au fost stinse 13 focare în județul Satu Mare, un focar în județul Dâmbovița, 3 focare în județul Buzău și 2 focare în județul Maramureș. În continuare, PPA evoluează în 303 localități din 19 județe, cu un număr de 1.153 de focare. scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

De la debutul epidemiei, au fost sacrificați 364.237 de porci afectați de boală.

Câștigul salarial mediu net a încetinit în noiembrie 2018 CITEȘTE ȘI Câștigul salarial mediu net a încetinit în noiembrie 2018

”Până la această dată (11.01.2019) au fost despăgubiți 8.535 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 251.120.910 de lei”, au precizat oficialii ANSVSA.

Prezența virusului PPA în țara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare.

”Evoluția bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice și de laborator, iar zilnic se analizează situația existentă, se aplică măsuri și se întreprind acțiuni în funcție de circumstanțe. ANSVSA solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei”, au mai transmis reprezentanții ANVSA.

Potrivit acestora, orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar sau DSVSA județeană. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.

viewscnt
Afla mai multe despre
ansvsa
pesta porcina