Estimări ale fermierilor spun că 50-60% din producția de lămâi și portocale în cea mai importantă zonă de exploatații a a statului Florida a fost compromisă de uraganul Irma.
Dacă Uraganul Harvey a afectat puternic industria petrolieră americană, foarte concentrate în statul Texas care a fost lovit de cataclism, acum bilanțul uraganului Irma indică pagube însemnate în producția de legume și fructe, unde statul Florida are cele mai importante exploatații, alături de California.
Gene McAvoy este specialist agronom la University of Florida și, imediat după trecerea furtunii, a avut un singur gând: Ce s-a întâmplat cu exploatările de portocale și grapefruit care erau în pragul recoltei? A plecat către principala zonă de producție, peste care a trecut Uraganul. A găsit un peisaj dezolant: „50-60% din fructe zăceau în apă sau la pământ.”
CITEȘTE ȘI Uraganul Irma a lăsat 10 milioane de oameni fără curent electric. Va fi cea mai lungă perioadă până la refacerea rețelei din istoria SUANu este numai impactul imediat al pierderii actualei producții. „Mulți pomi erau scufundați în apă” – zice McAvoy – un pericol mortal pentru rădăcinile lor să stea sub apă pentru mai mult de 3 sau 4 zile”, a declarat acesta pentru National Public Radio (NPR).
Fără zahăr
Uraganul a lovit în general agricultura statului, direct și indirect. Lourdes Villanueva, intermediar de forță de muncă pentru exploatațiile din Florida, spune că lucrătorii sunt ei înșiși afectați, aceștia locuind în casele de cea mai proastă calitate și care au suferit cel mai mult. Unor locuințe le-a zburat acoperișul, iar pe altele au căzut copacii, mai zice Villanueva.
Nu mai puțin de un sfert din producția de zahăr brut a SUA vine din zona apropiată Lacului Okeechobee, la est de orașul LaBelle.
McAvoy afirmă că a fost un noroc faptul că Irma a lovit înainte de însămânțare. Probabil numai pe 10% din exploatații se semănase, iar acestea reprezintă “o pierdere totală”. Chiar și pe terenurile pe care încă nu s-a plantat, Irma a lovit. Fermierii de regulă, acoperă terenurile tratate în vederea însămânțării cu folii. Acestea au fost ridicate de vânt.
„Este probabil cel mai rău uragan pe care l-am văzut vreodată”, spune McAvoy, care are amintiri puternice și despre Uraganul Wilma din anul 2005. „Nu vom cunoaște dimensiunea pierderilor până în momentul recoltelor”, a mai spus cercetătorul de la Florida University.